eur:
392.25
usd:
366.83
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Miért nincs nemzetközi transzplantációs lista gyermekeknek?

Nincs nemzetközi gyermek-transzplantációs lista - hívta fel a figyelmet a Gyermekszív Központ szakmai igazgatója, aki elmondta: Magyarországon kormánydöntéstől függ, hogy kaphat-e egy kisgyermek külföldről szervet az adott országgal kötött egyezmény alapján. Szatmári András szerint ugyanakkor külföldről sem jön hamarabb a segítség.

Villámgyors kormányzati döntéssel és segítséggel kereshetnek szervet magyar gyerekeknek külföldön, ugyanis nem létezik nemzetközi transzplantációs lista - mondta az InfoRádiónak a Gyermekszív Központ szakmai igazgatója. Szatmári András kifejtette, mindez úgy lehetséges, ha az ország csatlakozik egy nemzetközi szervezethez, vagy megállapodást köt egy másik állammal közös donációs tevékenységről.

Minél nagyobb területről keresnek szervet, annál nagyobb az esélye, hogy ezt meg is találják, de figyelembe kell venni azt is, hogy ezer kilométeres sugarú körből lehet időben az országba szállítani - emelte ki a szakmai igazgató.

Az egészségügyi kormányzat tárgyal arról, hogy könnyebbé váljon a gyermekek számára a külföldről érkező szervekhez jutás, és Szatmári András bízik benne, hogy gyorsan megoldódik a helyzet. Hozzátette: külföldről sem jön hamarabb a segítség, mint itthonról.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×