eur:
389.33
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"A politikai terminátor ne szóljon semmit!"

Távhődíjak, nagyberuházások, elszámoltatás és nagyköveti visszahívások - a többi között ezek kerültek szóba a parlamenti interpellációk során.

Az interpellációk során Lukács Zoltán MSZP-s képviselő az ármoratórium kapcsán arról érdeklődött, hogy a kormány kompenzálja-e a távhő-szolgáltatókat, amelyek szerinte nem tudják majd behajtani kintlévőségeiket. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára válaszában elmondta, hogy nem az állam, hanem az önkormányzatok rendelkeznek ármegállapító hatáskörrel, így a kormányhoz hasonlóan nekik is felül kellene vizsgálniuk az árakat. A szocialista képviselő nem, az Országgyűlés azonban elfogadta a választ.

Kepli Lajos, a Jobbik képviselője a Velencei-tó kapuja elnevezésű projekt és a Balatonalmádi közelébe tervezett reptér kapcsán interpellálta Ángyán Józsefet, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárát, akitől azt kérdezte, milyen érdek szolgálja ezeket a beruházásokat. Árgyán József egyetértett a képviselővel, mint mondta, "első dolgunk, hogy visszaszerezzük az államot attól a rablóbandától, amelyik kirabolta az országot". Ehhez azonban a jogi környezetet kell átalakítani. A képviselő elfogadta a választ.

Ersey Katalin, az LMP képviselője Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos vagyonbevallása kapcsán szólalt fel, mondván, hogy az valótlanságokat tartalmaz, hiányzik belőle a Fővárosi Közgyűlés tiszteletdíja, sőt, a Bajcsy-Zsilinszky kórház felügyelő bizottsági tagságával járó juttatások is. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter válaszában elmondta, hogy a kórház felügyelő-bizottsági tagságát a kormánybiztos azért nem vallotta be, mert e tisztségéről hónapokkal ezelőtt lemondott. Fővárosi képviselői tiszteletdíját azonban valóban csak később szerepeltette a dokumentumban, így tehát ebben a képviselőasszonynak igaza volt. Ersey Katalin nem fogadta el a választ, az Országgyűlés azonban igen.

Kovács László az MSZP részéről interpellálta Németh Zsoltot, a külügyminisztérium államtitkárát a külszolgálatokból visszahívott 15 nagykövet kapcsán. Németh Zsolt válaszában felsorolta a 2002-ben visszahívott misszióvezetők nevét, és úgy fogalmazott: Kovács Lászlónak van a legkevesebb joga a hazahívásokat számon kérni, hiszen 2002-ben valóban politikai tisztogatást végzett a külügyminisztériumban, "ő volt a politikai terminátor". Kovács László nem, az Országgyűlés azonban elfogadta a választ.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×