eur:
397.18
usd:
356.59
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Pók Attila: Nem lehetett elkerülni a trianoni határkorrekciót

Nem lehetett elkerülni az osztrák-magyar monarchia szétesését - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Tudományos Akadémia Történelemtudományi Intézetének igazgató-helyettese. Pók Attila szerint a feszítő kisebbségi autonómia törekvések a háború után egy német győzelem esetén is szétfeszítették volna a korabeli határokat.

Több olyan tényezőt sorolt fel az MTA Történelemtudományi Intézetének igazgató helyettese, amelyek döntően befolyásolták a trianoni békeszerződés megszületését.

Az Osztrák-Magyar Monarchia népességének az összetétele, a nemzeti harcok és problémák, amelyek az ország területén felütötték a fejüket és az, hogy a monarchia átszervezését tervezték erősítette a nem magyarlakta területeken élő nemzetiségeinek öntudatát - fejtette ki Pók Attila.

Hozzátette azonban, hogy ez önmagában nem vezetett volna a monarchia szétbomlásához. Kellett az a szisztematikus szervező munka, amelyet a szlovák, a cseh és a délszláv egyházi és más értelmiségi vezetők az utolsó években végeztek az új országhatárok kialakításának érdekében.

Ez vezethetett a nagyhatalmak konfliktusaihoz, amelyek ütközőpontjában 1913-14-re az Osztrák-Magyar Monarchia állt - jegyezte meg a történész.

Pók Attila szerint a napokban zajló Trianon-konferenciák egyik elgondolkodtató következtetése az, hogy bármiképpen is végződik a háború, akkor sem valószínű, hogy megmaradt volna a régi határrendszer.

Lényeges momentum ebből a szempontból Oroszország és Amerika háborúba lépése, illetve az oroszok kiesése az Antantból a forradalom következtében.

Az is döntő jelentőségű volt, hogy 1918 májusában Németország mellett kötelezte el magát a monarchia, amely azonban akkor sem tudta volna megőríznia területi egységét, ha győztesen kerül ki a háborúból - mondta el Pók Attila. 

A történész felhívta a figyelmet arra, hogy az etnikai sokszínűség és a határok meghatározottsága miatt a homogén nemzetállamok megteremtésének egyetlen huszadik századi kísérlete sem vezetett eredményre. És ezt a Versailles-i békerendszer sem oldotta meg - szögezte le Pók Attila.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×