eur:
397.06
usd:
356.61
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos
Nyitókép: Facebook/BringaSport

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Múlt héten Zürichben rendezték az országúti kerékpáros-világbajnokságot, melynek női mezőnyversenyében Vas Kata Blanka tizedikként végzett, míg a férfiak között Valter Attila a 27., Dina Márton pedig a 78. helyen zárt. A svájci fővárosban megtartották a nemzetközi szövetség (UCI) éves kongresszusát is, melyen részt vett a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke, Schneller Domonkos is. Bár az utóbbi időben felmerült az ötlet, hogy még ebben az évtizedben kerékpáros-világbajnokság házigazdája lehet Magyarország, erre még biztosan várni kell néhány évet. Azt már korábban nyilvánosságra hozták, hogy jövőre Ruanda fővárosában, Kigaliban, 2026-ban Montrealban, 2027-ben Felső-Savoya megyében, míg 2028-ban Abu-Dzabiban rendezik a vb-t, múlt héten pedig az is kiderült, hogy 2029-ben Dánia, 2030-ban pedig Brüsszel adhat otthont az eseménynek.

Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta: a zürichi kongresszuson egyeztetett David Lappartient-nel, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség francia elnökével, és jelezte neki, hogy Magyarország kész lenne egy világbajnokság megrendezésére. A magyar szövetség elnöke szerint ehhez két feltételnek kellene teljesülnie: egyrészt biztosítani kell az anyagi fedezetet, amihez kormányzati támogatásra is szükség lenne, másrészt olyan pályázatot kell beadni, amely elnyeri az UCI vezetőségének tetszését.

A nemzetközi szövetség elnöke arról tájékoztatta Schneller Domonkost, hogy elküldi a még szabad időpontokat, és biztatta a magyar szövetséget a kandidálásra.

Ha ez a hivatalos dokumentum megérkezik, a Magyar Kerékpáros Szövetség jelezni fogja rendezési szándékát a magyar kormánynak. Schneller Domonkos úgy véli, reális esély a 2032-es világbajnokság rendezési jogának elnyerésére lehet, ugyanis szakmai berkekben azt rebesgetik, hogy egy évvel korábban az olaszországi Trento lesz a házigazda.

Vas Kata Blanka és Valter Attila sikerei sokat segíthetnek

A remélt, jövőbeli sikeres pályázásban sokat számíthat, hogy egyre nagyobb nemzetközi figyelem irányul a magyar kerékpársportra, hiszen a párizsi olimpián Valter Attila és Vas Kata Blanka is negyedik lett a mezőnyversenyben. Korábban Valter Attila három napon át viselte az összetett éllovasát illető rózsaszín trikót a 2021-es Giro d’Italián, az U23-as világbajnok Vas Kata Blanka pedig idén augusztusban megnyerte a női Tour de France ötödik szakaszát, összetettben pedig a 63. helyen zárt. Schneller Domonkos szerint a magyar kerékpársport rengeteget fejlődött az elmúlt években. Kiemelte, hogy 2022-ben hazánkban rendezték a Giro d’Italia első három szakaszát, illetve a nemzetközi visszajelzések alapján is szintet lépett a Tour de Hongrie országúti kerékpáros-körverseny, amelyen az elmúlt években a világ legjobb csapatai és legjobb kerékpárversenyzői is elindultak.

A magyar szövetség elnöke szerint Vas Kata Blanka és Valter Attila is jól szerepelt a múlt heti világbajnokságon, de megemlítette Dina Márton nevét is, aki ugyancsak szintidőn belül teljesítette a távot, és olyan versenyzőket előzött meg, akik sokkal erősebb csapatokban versenyeznek.

Schneller Domonkos úgy véli, az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott lenne egy világbajnokság magyarországi megrendezéséhez. Emlékeztetett, hogy

a Magyar Közút a közelmúltban éppen a körverseny miatt több olyan utat is felújított és átadott a Mátrában, amelyek részei lehetnének egy remélt vb útvonalának is.

Mint fogalmazott, „számos jól bejáratott út van”, így ezzel biztosan nem lenne gond.

Ugyanakkor hozzátette, hogy a magyar szövetség nemcsak országúti, hanem hegyikerékpáros világbajnokság megrendezésében is gondolkodik, valamint felhívta a figyelmet, hogy a cyclocross szakág is rohamos mértékben fejlődik, és nem kizárt, hogy hamarosan eséllyel pályázhat az olimpiai programba való bekerülésért. Talán kevesebben hallottak még a felemelkedőben lévő gravel szakágról, amely tulajdonképpen az országúti és a terepkerékpár kombinációja. A versenyzőknek kavicsos, murvás utakon kell menniük koskormányos kerékpárral, de ezeknek a bringáknak a gumijai jóval vastagabbak, mint az országútiaké.

„Több szakág világbajnokságának az idehozatalában is gondolkozunk. Reméljük, valamelyik össze fog jönni” – jegyezte meg a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke.

(A nyitóképen: Dina Márton, Fetter Erik és Valter Attila a 2024-es országúti kerékpáros-világbajnokság helyszínén, Svájcban. A férfi elit mezőnyverseny indulói szeptember 29-én délelőtt Winterthurból rajtoltak el, a befutó Zürichben volt.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×