eur:
397.26
usd:
357.06
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos
Nyitókép: Brain Bar/Facebook

Marihuána, eutanázia és mesterséges intelligencia – jubilált a Brain Bar

Tizedik alkalommal vitatta meg a Brain Bar közönsége hazai és külföldi tudósok, politikusok, üzletemberek és kulturális személyiségek részvételével a 21. század legégetőbb kérdéseit. A fesztivál öt színpadán több mint száz beszélgetés, előadás, művészeti produkció mellett számos workshopon is részt vehettek a látogatók. A részletekről Böszörményi-Nagy Gergelyt, a Brain Bar alapítóját, a MOME kuratóriumi elnökét kérdeztük.

Néhány évvel ezelőtt volt egy előadó, aki azt mondta, számára azért volt különleges élmény a Brain Bar, mert a fesztivál felnőttnek tekinti a gyerekeket és kicsit gyereknek a felnőtteket olyan értelemben, hogy mindenféle témát kínál a legkülönbözőbb érdeklődésű embereknek – fogalmazott az InfoRádióban Böszörményi-Nagy Gergely. A Brain Baron alacsony tudományos tudásbázissal is lehet befogadható módon beszélni a mesterséges intelligenciáról, az eutanáziáról, az alvásproblémákról vagy éppen az ipari robotizációról, vagyis az elképzelhető legkülönbözőbb témákról úgy, hogy azokhoz mindenki hozzá tud szólni, meg tudja érteni, még azok is, akik nem hozták meg az életükben azokat az alapvető döntéseket, hogy milyen irányba mennek, milyen karriert akarnak építeni – magyarázta a fesztivál alapítója. „Pont nekik akarunk segíteni azzal, hogy a legkülönbözőbb témák közül válogathatnak, és szabadon eldönthetik, mi inspirálja őket: a technológia, a kultúra vagy éppen a diplomácia?” – tette hozzá.

A jövőfesztiválon minden évben rendeznek vitákat is, ahol sokféle álláspont jelenik meg egyszerre egy-egy színpadon. Ezeknek aktív részese a közönség is, vagyis a nézők beleszólhatnak, megoszthatják az álláspontjukat. Az idei alkalommal az egyik ilyen témát a marihuána szolgáltatta, amiben egy drogkutatással – a kábítószer társadalmi és egészségügyi hatásával – foglalkozó kutató, egy saját bevallása szerint aktív szerhasználó rapper, továbbá egy újságíró és egy fiatal tudós vitatkozott arról, hogy igaz-e, hogy a marihuána könnyű drog, vagy sokkal inkább egy alattomos hatását kevésbé látványosan, a háttérben kifejtő kábítószer, és hogy helyes-e az a legalizációs törekvés, amely számos uniós országban, vagy az Egyesült Államokban megfigyelhető. Majd erről a közönség is kifejthette a véleményét. A MOME kuratóriumi elnöke kiemelte: sosem mondják meg, hogy mit gondoljon a közönség, hanem hagyják, hogy maguk vonják le a tanulságokat, és döntsék el, mit tartanak helyesnek.

Böszörményi-Nagy Gergely kifejtette, a Brain Barral, az ott elhangzottakkal minél több magyar fiatalt szeretnének inspirálni, hogy érezzék magukban a bátorságot arra, hogy valamilyen magas hozzáadott értékű, értékteremtől munkát, hivatást válasszanak maguknak. A jövőfesztiválon előadó elismert szakemberek – tudósok, kulturális vagy éppen politikai vezetők – fele nagyjából külföldről, a világ különböző pontjairól érkezik, másik fele pedig Magyarországról, a legkülönbözőbb mesterségekből. Böszörményi-Nagy Gergely szerint, ha egy fesztiválról elmondható, hogy a közönség a lábával szavaz, akkor „alakul a dolog”, vagyis a fiatalok egyre nagyobb arányban vesznek részt a rendezvényen.

„Abban bízunk, hogy ez a növekedés kitart, és hiánypótló eseményt tudunk letenni a fiataloknak. Ők a jövő Magyarországának az elitje, nagyon nem mindegy az, hogy milyen minőségű tudást kapnak, milyen inspirációt kaptak, kiktől kapják, hogyan indítjuk őket útnak” – zárta gondolatait a Brain Bar alapítója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×