eur:
397.18
usd:
356.58
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Erdő Péter: értékelnünk kell nyelvünket, kultúránkat

Értékelnünk kell nemzeti nyelvünket, kultúránkat, történelmünket; felelős szeretettel kell ápolnunk a közösséget - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek pénteken Budapesten, a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában.

A bíboros a trianoni békeszerződés aláírásának 90. évfordulóján, az egész nemzetért tartott katolikus misén kiemelte: mindent meg kell tennünk azért, hogy olyan körülményeket teremtsünk, amelyek segítik a fiatalok családalapítását, a jövő nemzedékek nevelését.

Erdő Péter arra szólított fel: érezzünk felelősséget népünk sorsáért, támogassuk egymást szolidáris szeretettel. Ha nyelvünket, kultúránkat megbecsüljük, akkor becsüljük meg más nemzetek értékeit is - tette hozzá.

Mint mondta, a Magyar Katolikus Egyház átérzi és ápolja a közösséget minden magyar ajkú katolikus hívővel, ugyanakkor kereste és keresi a kiengesztelődés és a közös értékekért való együttes munkálkodás útját a szomszédos népekkel is.

Kitért arra, hogy az állam igazságos, erkölcsös rendjének egyik sarokköve az emberi jogok tiszteletben tartása. Az állam feladata, hogy a területén élő emberek alapvető jogait biztosítsa, s ebbe beletartozik a nemzeti kisebbségek életfeltételeinek megteremtése - hangsúlyozta. A Pacem in terris kezdetű enciklikára hivatkozva hozzátette: az egyes népeknek nem szabad eltúlozniuk sajátosságaikat, ugyanakkor nem szabad alábecsülniük a közös értékeket.

A katolikus mise után tartott ökumenikus imaórán D. Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök arról beszélt, hogy a pénteki nap az összetartozás napja. "Összetartozunk, akik egy nyelvet beszélünk, (...) összetartozunk, akiknek közös a történelme, múltbeli fájdalma és a jelen feladatai európai kontinensünkön" - tette hozzá.

Úgy fogalmazott: "fáj nekünk, hogy elszakasztottak egymástól, fáj nekünk, hogy testvéreinknek határon túl tengernyi hátrányt, szenvedést kell elhordozniuk", illetve az is, hogy "a döntéshozók 90 évvel ezelőtt +hamisítás alapján+ hozták meg ítéletüket". A nyugalmazott püspök azért imádkozott, hogy az ország vezetőinek legyen meg a bölcsességük a döntések során.

Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke azt mondta: az első világháború győztesei "vették maguknak a bátorságot, hogy bíráskodjanak nemcsak egyes emberek, hanem országok és népek fölött" is. Ítéletükben "az igazságosság csírája sem volt fellelhető, a döntés nem a békességet szolgálta".

Kitért arra: édesanyja, aki egy évig tartó deportálásból tért vissza a második világháború végén, azt tanította gyermekeinek, unokáinak, hogy a magyarországiak legnagyobb tragédiája Trianon volt. Ebből látszik, hogy az elődök "teljes hittel vették magukra a gyászt és nem akarták elfogadni a történelem szörnyű csapását" - tette hozzá.

Mint felidézte, 90 éve "a bánat soha nem látott egységbe kovácsolta az itt élő embereket, katolikusokat, reformátusokat, evangélikusokat, zsidókat". Ebből egyáltalán nem következett az, amit a politikai osztály gyűlölködői megvalósítottak, a zsidóellenes törvények és a holokauszt, sőt éppen az ellenkezője következett volna - hangsúlyozta a Mazsihisz elnöke.
Bóna Zoltán református lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára úgy fogalmazott: "90 évvel ezelőtt nemzetünk anyaföldje megtépáztatott és szétziláltatott. Azóta a nemzeti összetartozás mindennapos természetessége megpróbáltatott". Mint mondta, 2004 decemberében a nemzet gyengesége "élte meg mélypontját", napjainkban azonban a gyógyulás ígéretes jelei és a gyógyítani akarás bátor tettei tapasztalhatók.

Bóna Zoltán nemzetünkért, felemelkedésünkért, biztonságunkért és megtartatásunkért, jogért és igazságosságért, mindennapi kenyérért és mindennapi kegyelemért imádkozott, valamint azért, hogy az árvíz ne pusztítson tovább.
A rendezvényen részt vett Schmitt Pál (Fidesz), az Országgyűlés elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke, Martonyi János külügyminiszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és felesége, Mádl Dalma, valamint Boross Péter volt miniszterelnök. A minisztereknek az árvíz miatt rendkívüli kormányülésre kellett elmenniük a mise közben.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×