eur:
392.24
usd:
366.66
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Rég elavult intézmény a képviselő-jelöltek mentelmi joga

Utolsó menedék az országgyűlési képviselő-jelölteknek a mentelmi jog. A mostaniak közül öten legalább április 11-ig kibújhatnak a büntetőeljárás alól, még akkor is, ha ez sokakat felháborít. Az InfoRádiónak nyilatkozó választási szakértő szerint a jelöltek mentelmi joga rég elavult intézmény.

A mostani választásokon induló jelöltek közül Kolompár Orbán, Hatvani Csaba, Földesi-Szabó László, Nagy Tamás és Herényi Károly ügyében szünetel az eljárás a védettség miatt.

Tóth Zoltán választási szakértő szerint a rendőrségnek, az ügyészségnek és a bíróságnak hivatalból észlelnie kell, ha a választások kitűzésekor országgyűlési képviselő-jelölt lesz valaki, aki ellen eljárást indítottak. Ezután a hatóságoknak az Országos Választási Bizottsághoz kell fordulniuk, amely arról dönt, hogy a büntetőeljárásban alkalmazott kényszerintézkedésnek továbbra is helyt ad, vagy esetleg, leállítja azt.

Tartalmi követelmények nincsenek ez ügyben - jegyezte meg a szakértő, de az OVB döntést az előbb említett szervek valamelyikének kezdeményezni kell. Ez azonban nem abszolút akadálya annak, hogy a büntetőeljárás folytatódjon, csupán az érintettel szemben nem lehet meghatározott intézkedéseket tenni, mint például az előzetes letartóztatás, vagy a lakhelyelhagyási tilalom. Ha azonban ezeket az illetékes hatóságok korábban rendelték el, a jelöltté válás nem jelent automatikus feloldást. Az OVB döntésétől függ a jelölt sorsa - közölte Tóth Zoltán.

Ad abszurdum lehetősége van a jelöltnek arra, hogy ha megválasztják, kibújjon az eljárás alól, akár hosszú időre. Azonban nyolc-tizenkét esztendő után a képviselők nem indulnak újra, bár ez alól is akad kivétel - jegyezte meg a szakértő.

A jelöltek mentelmi joga azonban unikum Európában, és a rendszerváltás időszakára nyúlik vissza az eredete. Akkoriban több olyan potenciális képviselőjelölt volt, akit még a fordulat előtt üldöztek a hatóságok. Ezt akarta megakadályozni a választási rendeletnek ez a kitétele.
Szerintem ez az időszak már régesrég elmúlt, fölül lehetne vizsgálni. Ehhez azonban a parlamenti pártok kétharmados akarata szükséges - fűzte hozzá Tóth Zoltán.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×