eur:
392.28
usd:
366.98
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A közös fellépést szorgalmazta az EB elnöke - a nap legfontosabb hírei

Az Európai Bizottság elnöke szerint csak a közös fellépésben rejlő lehetőségek kihasználásával lehet sikeres a közösség.

José Manuel Barroso az elkövetkező tíz évre szóló, EU2020-ként emlegetett uniós gazdasági és társadalmi stratégia főbb célkitűzéseit ismertetve azt mondta: az uniós szintű irányelvek mellett országspecifikus ajánlásokat is meg kell majd fogalmazni, és azokat a tagországokat, amelyek nem teljesítik a célokat, meg fogják róni. Az EU2020 stratégia a korábbi, lisszaboni stratégiának nevezett program helyébe lép. Az új stratégia kiemelt súlyt helyez a kutatás-fejlesztésre, az innovációra, valamint a fenntartható, környezetkímélő gazdasági növekedés és munkahelyteremtés előmozdítására.

Megvonta a bizalmat Timosenkótól a parlament


Ukrajnában a parlament megvonta a bizalmat Julija Timosenko miniszterelnöktől és kormányától. A 450 fős törvényhozásban 243 képviselő szavazott a kabinet ellen. A parlamentben ezután még intenzívebb lesz a csatározás egy kormányzó koalíció megteremtéséért. Viktor Janukovics, az ellenzéki Régiók Pártjának elnöke, aki csaknem egy hónapja győzött az államfőválasztáson, egyelőre nem tudott többséget szerezni a törvényhozásban.

Magyar-kanadai együttműködés a vízummentesség megtartásáért

Magyar-kanadai szakértői csoport dolgozik azon, hogy a két ország közötti vízummentesség fennmaradjon - közölte a Külügyminisztérium a kanadai bevándorlásügyi tárca vezetőjének kijelentésére reagálva. Mátrai Zsuzsanna, a minisztérium szóvivője az InfoRádióban azt mondta: a csaknem egy éve tartó vízummentes időszakban mintegy háromezer magyar igénylő adott be menedékkérelmet. Jason Kenney, a kanadai bevándorlásügyi tárca vezetője korábban azt mondta: Magyarország problémává, a Kanadában menedéket kérők első számú forrásországává válik, havonta több száz magyar állampolgár folyamodik menedékjogért. A miniszter azután beszélt erről, hogy Kanadában menedékjogot kért négy magyar állampolgár, aki a vancouveri téli olimpia megtekintésére érkezett az országba. A politikus úgy fogalmazott: nehezen tudja elképzelni, hogy Magyarországról igazi menekültek érkezzenek, még akkor is, ha a roma kisebbségből valók.

A Dózsa-szobornál tartja kampánynyitóját a Fidesz-KDNP


Mégsem az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, hanem az I. kerületi Attila úton, a Dózsa György-szobornál és annak környékén lesz a Fidesz-KDNP kampánynyitó nagygyűlése és ünnepi megemlékezése március 15-én - jelentette be a legnagyobb ellenzéki párt elnöki stábjának vezetője. Szijjártó Péter azt mondta: nem akarják kockáztatni a velük ünneplők nyugalmát, biztonságát. A döntés hátterében az áll, hogy március 15-én gyakorlatilag egyidőben, és egymáshoz nagyon közeli helyszínekre jelentett be rendezvényt a Fidesz, az MSZP és a Jobbik. A szocialisták a Pilvax közben tartják országos nagygyűlésüket, a Jobbik pedig a Deák téren.

Nézőpont Intézet: erősödik a Fidesz-tábor

A Nézőpont Intézet felmérése szerint a két héttel korábbi visszaesés után ismét nőtt a Fidesz támogatóinak száma. Az adatok alapján az összes megkérdezett 39 százaléka támogatja a Fideszt, kilenc százaléka az MSZP-t és nyolc százaléka a Jobbikot. Szabó Márk, a Nézőpont Intézet vezető elemzője az InfoRádióban elmondta: a részvételüket biztosra ígérő, aktív szavazók körében a Fideszre a két héttel korábbi 42 helyett most 48 százalék szavazna. Hozzátette: ugyanebben a körben az MSZP-re tíz, a Jobbikra nyolc százalék adná a voksát. Hangsúlyozta: az MDF és a Lehet Más a Politika nem jutna be a parlamentbe, ha most vasárnap rendeznék a választásokat.

Az Ab-hez fordult a Magyar Autóklub

Alkotmánybírósághoz fordult a kötelező gépjármű felelősségbiztosításról szóló törvény egyes rendelkezései miatt a Magyar Autóklub. A szervezet a többi között azt kifogásolja, hogy a biztosító a teljes kárt csak akkor térítheti meg, ha a javításról számla áll rendelkezésre. Az autós érdekképviselet arra hívja fel a figyelmet, hogy nem minden esetben keletkezik számla a javításról, hiszen azt például saját kezűleg is elvégezheti a sértett. A beadvány másik része azt a rendelkezést kifogásolja, amely szerint a kárrendezéskor az üzleti biztosító - amely az autóklub szerint érdekelt fél - saját döntése alapján a károsultat hatósági műszaki vizsgálatra kötelezheti.

Feljelentés informatikai beszerzések miatt

Feljelentést tett az ügyészségen két informatikai beszerzés ügyében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Zsupponits Jenő közleményében úgy fogalmazott: a társaságnál egy belső vizsgálat olyan eljárási hibákat állapított meg, amelyek - a cég megítélése szerint - megalapozzák a hűtlen kezelés gyanúját.

Megállapodtak a sármelléki repülőtérről

Ötven plusz ötven évre az SCD csoporthoz tartozó FB Airport Kft. vette bérbe és üzemelteti a sármelléki repülőteret - közölte a cég. A tájékoztatás szerint a hatósági engedélyek megszerzése, illetve a márciusra tervezett sikeres próbarepülés után április elsején fogadhatja Sármellék az első nemzetközi járatot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×