eur:
392.28
usd:
366.98
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Jancsó-filmmel nyitott a Filmszemle

Jancsó Miklós Oda az igazság című filmjének vetítésével vette kezdetét kedd este a 41. Magyar Filmszemle. A filmfőbb szerepeiben Cserhalmi György, Gálffi László, Ladányi Jákob, Mucsi Zoltán láthatók.

Mátyás király uralkodását a hatalomért folytatott harcok sorozataként mutatja be Jancsó Miklós Oda az igazság című filmje. Először nagybátyja, Szilágyi Mihály akarja a 16 éves kamasz király gyámjaként megkaparintani a hatalmat, uralkodása utolsó évtizedeiben pedig saját pártfogoltja, Kinizsi Pál fordul az utódának szánt Corvin János ellen. Bár a film cselekménye Mátyás király és az őt körülvevő nemesség közt zajló hatalmi vetélkedésre összpontosít, Jancsó Miklós az InfoRádiónak elmondta: a film túlmutat a reneszánsz uralkodó személyes történetén.

Az Oda az igazság részben szakít a Kapa-Pepe filmek hagyományával, de megőrizte Jancsó elmúlt években készült filmjeinek nyelvezetét, valamint az időt és a teret szabadon kezelő, olykor anakronisztikus hangulatát, ugyanakkor korai filmjeinek néhány klasszikus eleme is visszaköszön, mint amilyen a fehér ló, a szaladó meztelen nő, vagy hosszabb vágás nélküli jelenetek.

A film fontos kiegészítő eleme a népzene és néptánc - utóbbi koreográfiáját Novák Ferenc készítette.

A film történetben szereplő hasonló sorsú karaktereket ugyanazok a színészek formálják meg. A nemeseknek kiszolgáltatott ifjú Mátyás királyt és Corvin Jánost is Jancsó Miklós unokája, Ladányi Jákob alakítja, Cserhalmi György pedig először Szilágyi Mihályként, később Kinizsi Pálként tűnik fel a vásznon. A Mátyást segítő őrangyalok, bérgyilkosok, szerzetesek szerepében Mucsi Zoltán, Nagypál Gábor, Mundruczó Kornél és Galkó Balázs, Szilágyi Mihály és Kinizsi Pál szövetségeiként Balázsovics Lajos és Seress Zoltán láthatók.

Az Oda az igazságból sem hiányzik a Jancsó Miklósra jellemző humor, és a film utolsó negyedórájában a Scherer Péter is megjelenik, ironikus utalást téve a korábbi évek Kapa-Pepe filmjeire.

Az Oda az igazság című film a 41. Magyar Filmszemle információs blokkjában szerepel, majd február 11-én mutatják be a mozikban. Első nemzetközi megmérettetése márciusban Osztrák Filmszemle versenyprogramjában lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×