eur:
392.46
usd:
367.21
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Ígéretlicit a nyugdíjasoknak

A hazai pártok mindegyike azt ígéri: megőrzi a nyugdíjak reálértékét, ugyanakkor mindegyik más-más nyugdíjrendszert képzel el. Az MDF jónak látná a Fidesz által felvetett "svéd modell" bevezetését, a legnagyobb ellenzéki párt már kihátrált a javaslat mögül, az MSZP pedig nyugdíjkatasztrófát emleget.

Noha még hónapok vannak hátra a választásokig, a parlamenti pártok képviselői máris komoly vitába bonyolódtak arról, hogy ki milyen nyugdíjrendszer bevezetését tartja a legmegfelelőbbnek.

Varga Mihály, a Fidesz Gazdasági Kabinetének vezetője január elején beszélt a Figyelő című hetilapnak arról, hogy az úgynevezett "svéd modellt" tartja a legjobbnak. Úgy fogalmazott: "a nyugdíjakat hozzá kell igazítani a gazdaság állapotához, életképességéhez; és fontos, hogy abból fizessék a nyugdíjat, amit erre a célra félretettek".

A Svédországban, Olasz- és Lengyelországban működő "névleges számlás rendszer" lényege, hogy a várható járuléktömeghez igazítja a kifizetett ellátásokat. A rendszer számon tartja, ki mennyi járulékot fizetett be, és ezeken az egyéni számlákon összegyűlt összegekhez igazítja a későbbi kifizetéseket.

Varga Mihály nyilatkozata után az MSZP össztüzet zúdított a Fideszre, a kormánypárt miniszterelnök-jelöltje egyenesen nyugdíjkatasztrófát emlegetett a svéd modell esetleges bevezetése esetén. Az ellenzéki párt ezt követően kihátrált a javaslat mögül, amelyre egyébként 2007-ben a KDNP törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, ezt akkor a Fidesz is támogatta.

A Magyar Demokrata Fórum jónak tartja és támogatja a svéd modell bevezetését Magyarországon. A párt népjóléti kabinetjének vezetője szerint a rendszer rugalmas nyugdíjba vonulást tesz lehetővé, minimumnyugdíjat garantál és lehetővé teszi a házastársak között a nyugdíjjogosultságot szerző jövedelmek megosztását.

Az MSZP szerint a svéd modell bevezetése azt jelentené, hogy 70 évre emelkedne a nyugdíjkorhatár, és azt megelőzően csak rendkívül alacsony összeggel lehetne nyugalomba vonulni.

A Fidesz frakcióvezetője ezt követően bejelentette: a párt elnöksége garantálja, hogy - kormányra kerülésük esetén - negyvenévnyi szolgálati idő után, életkortól függetlenül, minden nő nyugdíjba mehet.

Iván, László, a legnagyobb ellenzéki párt Nyugdíjas Tagozatának elnöke hangsúlyozta: nincs szándékukban a nyugdíjkorhatár 70 évre emelése, sőt garanciákat is vállalnak a nyugdíjasok számára.

A Fidesz mára megbeszélésre hívta a nyugdíjas szervezetek képviselőit, Bajnai Gordon miniszterelnök pedig holnap találkozik az Idősügyi Tanács résztvevőivel. A két nagy párt tegnap egymás után jelentette be, hogy több mint 1,5 millió háztartásba küld levelet, amelyben vázolja a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos elképzeléseit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×