eur:
392.24
usd:
366.66
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Navracsics: A kormány és az MSZP csorbítja az információ szabadságát

Navracsics Tibor felszólította Bajnai Gordon kormányfőt, hogy személyesen foglaljon állást a Magyar Televízió költségvetési támogatásával összefüggésben: az információszabadság pártján áll vagy az MSZP "pitiáner bosszúakcióját támogatja".

A Fidesz parlamenti frakciójának vezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kormány és az MSZP csorbítja az információ szabadságát.

Véleménye szerint a jelek azt mutatják, hogy a miniszterelnök részese a szocialista párt MTV ellen folytatott bosszúhadjáratának. Ha azonban mégsem így van, akkor Bajnai Gordon tegyen meg mindent, hogy az MTV megkapja azt a pénzt, amelyet a jövő évi büdzsében elvettek tőle - tette hozzá Navracsics Tibor.

A frakcióvezető szerint már 2002-ben lehetett sejteni, hogy valami ilyesmi fog történni az MTV-vel, hiszen az az automatizmus, amely a közszolgálati televíziózás finanszírozását biztosította, eltűnt azzal, hogy az állam vállalta át az előfizetési díjak kieső összegét.

Ettől kezdve - mint mondta - évről évre ki volt szolgáltatva a politikának a közszolgálati média, azonban senki sem gondolta komolyan, hogy a szocialisták "odáig fognak lealacsonyodni, hogy kicsinyes bosszúállásból lehetetlenné teszik közszolgálati média működését, illetve megpróbálják egymás ellen fordítani a magyarországi közszolgálati televíziókat".

Navracsics Tibor emlékeztetett: hétfőn kormánypárti szavazatokkal elfogadták a szocialista Jánosi György azon módosító indítványát, amellyel elvettek 2,5 milliárd forintot az MTV-től. Megjegyezte, ez az összeg az eredeti szöveg szerint a köztévé közszolgálati műsorai tervének megvalósításához - ideértve a korszerű kulturális és közéleti műsorok súlyának növelését is -, továbbá a közszolgálati tevékenységhez alapvetően szükséges ingatlanok bérleti díjához járult volna hozzá.

A politikus úgy látja, az elvonások miatt a köztelevízió az új székházának bérleti díját sem fogja tudni fizetni. A Fidesz-frakcióvezető kijelentette: az MTV mint az első számú közszolgálati médium nem fogja tudni teljesíteni a médiatörvényben meghatározott kötelezettségeit.

Indoklásul elmondta: a kulturális, közéleti és közszolgálati műsorok alá olyan programoknak a finanszírozása tartozik, mint a vallási és egyházi műsorok heti 180 percben, a 13 magyarországi kisebbség műsora naponta kétszer 26 percben. Az MTV emellett nem fogja tudni teljesíteni több mint húsz nemzetközi szerződését, valamint hat regionális stúdiójának üzemeltetését - fűzte hozzá.

"A Magyar Szocialista Párt egyetlen szavazással kikapcsolta a közszolgálati televíziót a vidék Magyarországán" - fogalmazott.

A kormány és az MSZP szerinte az egyik legalapvetőbb emberi jogot, az információhoz fűződő jogot csorbítja azzal, hogy lehetetlenné teszi, és súlyosan veszélyezteti az MTV jövő évi működését. "Talán nem véletlenül, hiszen közelednek a választások. Lehet, hogy a szocialistáknak éppen az a célja, hogy ne működjön olyan közszolgálati televízió, amelyből pártatlanul, tárgyilagosan megszerezhetik az információt a választópolgárok" - vélekedett Navracsics Tibor.

Jövőre az ideinél 9,4 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhat az MTV, mivel 2010-ben egyáltalán nem kap céltámogatást.

Az Országgyűlés hétfőn 190 igen, 151 nem szavazat és 12 tartózkodás mellett elfogadta Jánosi György a kormány által is támogatott javaslatát, amely elvonta az MTV 2,4 milliárd forintos, a közalapítványhoz rendelt támogatását, és azt a Hungária Televízió Közalapítványhoz, azaz a Duna Televízióhoz rendelte. Így az MTV jövőre nem kap egy fillér céltámogatást sem, mert az idei 9,4 milliárd forintos támogatással szemben a jövő évi büdzsé már csak ezt a 2,4 milliárdot tartalmazta.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×