eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

2011-ben népszámlálás lesz Magyarországon

2011 őszén teljes körű megkérdezésen alapuló népszámlálást tartanak Magyarországon - mondta Molnár Csaba kancelláriaminiszter a feltételeket rögzítő törvényjavaslat expozéjában kedden a parlamentben.

A miniszter azt mondta, hogy a népszámlálás megtartása egyre időszerűbb, annak nincs alternatívája. A népszámlálás kötelező lakossági adatszolgáltatásból származó személyes adatokra terjed ki, s a törvényjavaslat a népszámlálás feltételeit és garanciát határozza meg - fejtette ki.

Az előterjesztés szerint a népszámlálás során az adatszolgáltatás a természetes személyekre vonatkozóan a nem, születési idő, állampolgárság, nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozás, családi állapot, jelenlegi és egy évvel korábbi lakóhely, születési hely, háztartások és családok összetétele, iskolai végzettség, gazdasági aktivitás, foglalkozás, munkáltató, lakáshasználat jogcíme tételekre terjed ki.

A népszámlálás megtartására több dolog is kötelezi Magyarországot. A tárcavezető ezek között említette, hogy a népszámlálás elmaradása esetén nem teljesülnének az Európai Parlament és az Európa Tanács lakásszámlálásról szóló rendeletében rögzítettek, nem állnának rendelkezésre a megalapozott társadalompolitikai döntésekhez szükséges adatok, a lakásállományról, a népességről, a háztartásokról, illetve a családokról.

Kijelentette: Magyarországon csak akkor lehet tartós fejlődés, ha ismerjük a valós adatokat az ország állapotáról, őszintén.

Szavai szerint a népszámlálás eredményei nélkülözhetetlen segítséget nyújtanak majd a területfejlesztéssel, a családokkal, a szociális területtel, foglakoztatással, nemzeti és etnikai kisebbségekkel kapcsolatos közpolitika kialakításához.

Az adatok összehasonlíthatók lesznek az uniós adatokkal is - jelezte.

A népszámlálás adatai tudományos kutatásokhoz, reprezentatív adatfelvételekhez, elemzésekhez is segítséget nyújtanak majd, s hozzájárulhatnak speciális helyzetű társadalmi csoportok életkörülményeit befolyásoló, megalapozott döntések előkészítéséhez - mondta.

Az adatszolgáltatás - a nemzeti és etnikai hovatartozás kivételével - kötelező, kötelező a valóságnak megfelelő adatot szolgáltatni, amelyeket ugyanakkor csak statisztikai célokra lehet felhasználni. Összeírásnál dokumentumokat nem szabad kérni - hívta fel a figyelmet Molnár Csaba. A népszámlálást az elektronikus és papíralapú önkitöltéses, valamint az interjús módszer kombinálásával kell végrehajtani.

A törvény a korábbiakhoz képest hosszabb adatfelvételi időszakot rögzít.

A témák törvényi felsorolása garanciát jelent, hogy csak ezekben tehetők fel kérdések - szögezte le a miniszter.

Magyarországon 1870 óta tartanak népszámlálást, ez a mostani lesz a tizenötödik a sorban.

Mivel a témában hozzászóló nem jelentkezett, az elnök az általános vitát lezárta, a részletes vitát a következő ülésen tartják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×