eur:
387.69
usd:
357.02
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Napirenden a bizalmi szavazás kérdése az MSZP-ben

Bizalmi szavazáson döntene az MSZP országos elnökségének sorsáról a budapesti párttanács. Egyelőre kérdés, hogy a megyei elnökök felsorakoznak-e a kezdeményezés mögött - adja hírül a Népszabadság.

A szocialista pártelnökség öt tagja azt kérte a párt elnökségétől, hogy a július 4-i kongresszuson kérjen maga ellen titkos bizalmi szavazást.

A javaslatot Ujhelyi István, Bárándy Gergely, Mesterházy Attila, Vadai Ágnes és Varga László fogalmazta meg. A megyei elnököknek küldött állásfoglalásukat a Népszabadság idézi.

"Olyan vezetésre van szükségünk, amely képes és hajlandó dolgozni, hogy az MSZP érvényesíteni tudja politikáját 2010 után is".

A lap úgy tudja, a kezdeményezés mögött Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes áll. Hagyó Miklós tegnap cáfolta, hogy ez az akció személyesen róla szólna, úgy véli, fontos, hogy az elnökség rendelkezzen a szükséges legitimációval.

Az MSZP kongresszusa kötött mandátumú, személyi kérdéseket elvben nem tárgyalhat. A megyei elnökök azonban elérhetik, hogy az elnökség bizalmi szavazást kérjen maga ellen. A Népszabadság úgy tudja, egyelőre 13:7 arányú többsége van a státus quo fenntartásának.

Harangozó Tamás Tolna megyei elnök szerint érdemi kongresszusra van szükség, ahol valódi döntéseket lehet hozni a párt következő időszakának irányáról. Ezen az állásponton van Botka László Csongrád megyei elnök, szegedi polgármester; vagy Oláh Lajos hajdú-bihari elnök, aki szerint egyre többen mondják, hogy a tartalmi megújuláshoz személyi változás is szükséges.

Vannak ellenzői is az elképzelésnek. Így például nem támogatja a bizalmi szavazás lefolytatását Szabó Imre környezetvédelmi miniszter, Pest megyei elnök, Veres János, a szabolcsi pártszervezet elnöke, a Komárom-Esztergom megyei elnök, vagy Boldvai László. A Nógrád megyei elnök a lapnak úgy nyilatkozott, idézem: "Többségi álláspontunk, hogy személyi kérdés a miniszterelnök-jelölt megtalálása lesz, az elnökséghez nem kell hozzányúlni."

Az MSZP-ben négy olyan fiatal politikust említenek, akik szóba jöhetnek "új arcként": Mesterházy Attilát, Molnár Csabát, Botka Lászlót és Ficsor Ádámot. Botka László több fórumon is közölte: egyelőre nem kívánja feladni szegedi polgármesterségét. Mesterházy Attila jelenlegi frakcióvezető a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: "Nekem az a fontos, hogy az MSZP sikeresen szerepeljen a 2010-es választáson, ehhez 110%-ot szeretnék hozzáadni."

Molnár Csaba kancelláriaminiszter személyes ambícióit nem említette, a párt szükséges politikai és tartalmi megújulásáról beszélt.

Ficsor Ádám, a polgári titkosszolgálatok tárca nélküli minisztere kijelentette: nincsenek személyes ambíciói, de érez személyes felelősséget a kialakult helyzetért. Azt mondta: "Szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy megjavítsuk, ami elromlott."

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×