eur:
388.45
usd:
360.87
bux:
68906.06
2024. május 9. csütörtök Gergely

Tölgyessy: Bajnai Gordon teljesítette történelmi feladatát

Bajnai Gordon teljesítette történelmi feladatát azzal, hogy elfogadtatott a szocialistákkal olyan megszorító intézkedéseket, amelyekre hat éve nem volt képes egyetlen elődje sem - vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában Tölgyessy Péter. A politikai elemző szerint az eredeti csomag alapelemeihez a Fidesz sem nyúlna, ha hatalomra kerül.

A gazdasági helyzetben rejlő közvetlen fenyegetés lényegesen kisebb, mint volt három-négy hónappal azelőtt - vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában Tölgyessy Péter. A politikai elemző emlékeztetett arra, hogy a Bajnai-csomagot simán elfogadta az Országgyűlés, pedig az olyasmiket tartalmazott, amelyek a szocialista párt számára négy-öt hónappal ezelőtt még elfogadhatatlanok lettek volna.

Szerinte az MSZP jelenleg még úgy véli számára az a fontos, hogy mit tesznek majd a hátra levő kilenc hónapban, nem pedig az európai parlamenti választás. Az a lényeges számukra, hogy kezeljék, és valahogyan túl éljék a vasárnap szükségképpen elszenvedendő vereséget. Reményeik szerint a kormányzásra fognak koncentrálni, ami talán visszahoz majd valamit a népszerűségből a következő nemzeti parlamenti választásig.

A kormánnyal kapcsolatban nem feledkezhetünk meg az SZDSZ-ről sem - hangsúlyozta Tölgyessy Péter. Emlékeztetett arra, hogy az SZDSZ volt az, amelyik döntően fönntartotta a kisebbségi kormányzást, s minden retorikai ellenkezés dacára végül mégis a szocialistákkal szavazott.

Elég világos azonban, lassan beérik a 18 éve folytatott politika eredménye, amelynek a lényege a szocialistákkal való szövetség. Erről fognak bizonyos értelemben dönteni a választók vasárnap - mondta.

Fodor széke lehet a tét

Ha az SZDSZ nem szerez mandátumot, akkor sok mindent újra kell gondolnia. Először is azt, hogy érdemes-e megtartani Fodor Gábort, aki, mint emlékezetes, picinyke különbséggel győzött a legutóbbi elnökválasztáson. Még inkább kérdés lehet, hogy bevigyék-e az SZDSZ-t valamilyen pártszövetségbe.

Az egyik lehetséges szövetséges az MDF, ahogy azt Magyar Bálint javasolta, ám ez a "két beteg összefog" ötlet valójában az SZDSZ és az MDF számára is nagyon nehezen elfogadható. Ennél sokkal valószínűbb lehetőség közös listán indulni az MSZP-vel - vélekedett a politikai elemző, aki szerint azonban egy ilyen szövetséget sem egyszerű megkötni. Régen ugyanis, amikor az MSZP hatalmas párt volt, könnyen tudott volna mit adni az SZDSZ-nek, most azonban már jóval kevesebbet tud nyújtani. A baloldal teljes összefogására egyfajta Olajfa-koalíció formájában, viszont még nem eléggé teremtődtek meg a feltételek. Ezentúl létezik egy történelmi dilemma is, emlékeztetett Tölgyessy arra, hogy a jobboldal szilárdan meg van arról győződve, hogy a baloldalnak két történelmi pártja van: az MSZP és az SZDSZ. A közös lista azt a jobboldali képzetet erősítené meg, hogy a magyar baloldal két folytonosan együttműködő iránya Károlyi Mihály, meg '19-es kommün, illetve az ötvenes évek után újra teljesen együtt van. Így mégis valószínűbb, hogy az SZDSZ egyedül folytatja a küzdelmét a létezésért, ameddig engedik neki a szavazók.

Az MDF még gyengébb lábakon áll - hangsúlyozta Tölgyessy, hiszen az SZDSZ-szel ellen-tétben nincsenek polgármesterei, a finanszírozása sem olyan biztos, és nincs még annyi saját médiaháttere sem, mint a szabad demokratáknak.

Ami megerősíti Dávid Ibolyát viszont, hogy szinte már mindenkit kizárt, aki mást tenne, amit éppen ő cselekszik. Nehéz tehát őt leváltani az elnöki posztról, mert ki vannak rakva, akik le-válthatnák, ráadásul bebizonyította, hogy hatalmas munkabírással, akarással képes még csaknem reménytelen helyzetben is behozni a pártot. Az MDF-ben senki más nem akad, akiről el lehetne hinni, hogy képes erre.

Ennek ellenére jócskán lehetnek gondjai Dávid Ibolyának, mert az egész politikáját arra építette, hogy Bokros Lajossal meggyőzően átlépi az öt százalékot. Ha ez most nem sikerül, miben reménykedhet az MDF maradék híve?

A Jobbiknak nem élet-halál kérdés

A Jobbik számára viszont nem egyértelműen élet-halál kérdés a sikeres EP-választás. Ám, ha a mostani könnyebb pályán nem szerez mandátumot, akkor hogyan szerezne jövőre? De, ha bejut az EP-be, különösen, ha két képviselővel, akkor bizony valószínű a későbbi sikere.

Ez Tölgyessy szerint nagymértékben meghatározhatja az új magyar politikai szerkezetet, mert a Fidesz-kormány számára nagyon kedvezőtlen lenne egy ellenzékben lévő Jobbik.

A felmérések szerint a radikális jobboldal képviselte értékvilágot a választópolgárok tíz-tizenöt százaléka fogadja el. Eddig döntően a Fidesz szívta el ezeket a szavazókat, mert a párt volt az egyetlenegy választható alternatíva. Most azonban ott lehet a Jobbik.

Tölgyessy ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a Fidesz mögötti sajtó egy része sok-szor azt sugallja, hogy okos politikával Magyarország hatékonyan szembeszállhat a kapitalista világrendszer egészével. A jobboldali sajtó nem csekély hányada hősként ünnepelte a Jobbik listavezetőjét. Hatékonyan támogatta a jobboldali radikalizmus rendszertagadó nézeteit, és váltig állítja, ezek megváltást hozhatnak hazánk alapvető bajaira.Ez azonban koránt sincs így. A baloldal távolról sem képviselte megfelelően a magyar érdeket, hangsúlyozta a politikai elemző, de hazánk szempontjait hatékonyan kizárólag a meglévő világrendszeren belül lehet és kell érvényesíteni, csak ügyesebben és hatékonyabban. Az egész világrendszer ellen bajosan érhetünk el eredményt.

A Jobbik viszont szembefutna a fennálló világrend egészével. Ez a sokaknak, különösen a jobboldali törzsközönség magjának igencsak rokonszenves igény, ám alaposan megnehezítené a jövendő Orbán-kormány politizálását. Választási győzelme estén Orbán Viktornak bizony a meglévő világgazdasági helyzetben, a korlátozott gazdasági szuverenitásunk mellett kellene hazánkat újra versenyképessé tennie a térség többi országával szemben. Nem véletlen tehát, hogy a Fidesz-kampány érzelmileg élesebben Jobbik-ellenes, mint MSZP-ellenes. A Jobbik létezése ugyanis nem csekély kihívást jelentene a Fidesz számára, ha bekerülne az Országgyűlésbe.

A frissen parlamentbe került Jobbik előtt jókora tér nyílna az ellenzéki szerepben a tengernyi gonddal küszködő jövendő kormánnyal szemben - figyelmeztetett Tölgyessy.

Lehet, hogy a többi kis párt be sem kerül már a következő parlamentbe, az MSZP tönkre lesz verve, tehát a lendületes, az igencsak elhasználódott politikai elit általános hiteltelenségében kevéssé osztozó ellenzék, a Jobbik lesz. Úgy pedig nagyon nehéz politizálni, hogy egyfelől középre is nézni kell, meg a gazdasági realitásokra is, közben pedig a Jobbik olyasmiket mond továbbra is, amiket korábban a jobboldali lapok írtak lelkesen.

A hibát azonban már elkövette, a dolgot elrontotta a Fidesz és a jobboldali sajtó. Akárhogy döntenek a választók, minden radikális új belépő a politikai színpadán roppant kihívást jelent a meglévő pártszerkezettel szemben.

Ennek azonban Tölgyessy szerint van előnye is, hiszen így a nagyoknak válaszolniuk kell a kihívásra, nem ücsöröghetnek kényelmesen a támogatottságukon, hanem meg kell találniuk a probléma megoldását. Végső soron szívhatja majd el a levegőt a Jobbik elől, ha a magyarok elkezdik magukat jobban érezni az országban.

Pécsi példa

Fontos tapasztalattal szolgált a pécsi polgármester-választás, mert most először nem működött az Orbán-fóbia, régi szocialista szavazók is a Fidesz jelöltjére voksoltak. Ez megmutatta, hogy nagyon nagy az elégedetlenség, ez pedig - legalábbis átmenetileg - új helyzetet jelent. Azt nem tudjuk, hogy ez a hatás mennyire lesz tartós. Tölgyessy emlékeztetett arra, hogy Lengyelországban például eltűnt a hagyományos baloldal. Ebből nem lehet ezt a következtetést levonni, hogy nálunk is így lesz, de most úgy tűnik, hogy hetekre, hónapokra, esetleg hosszú évekre a szocialista párt a törzsközönségéből sok százezreket elveszített.

Egyelőre annak sincs jele, hogy a szocialista párt bármiféle előnyt tudott volna kovácsolni abból, hogy Bajnai Gordon vezeti a kormányt, sőt, az MSZP népszerűsége csökkent is az elmúlt két hónapban.

Ennek a politikai elemző szerint két oka van: az egyik az, ahogyan ez a kormány fölállt. Hiszen volt egy rettenetes hét, amikor ment a "keressük Magyarország miniszterelnökét" játék, amit egy jó darabig nem fog elfelejteni a választó.

A másik ok, hogy olyan dolgokat vett vissza a kormány, amelyek még nem olyan régen is a szocialisták számára fundamentális értékeknek számítottak, hozzátartoztak a párt szimbolikus arculatához. A legklasszikusabb példa a 13. havi nyugdíj. Tehát a szocialista párt most először belemart a törzsközönségébe is, mert a válság helyzetben egyszerűen nem tehetett mást.

4

A kormány társadalompolitikai mérlege azonban Tölgyessy szerint lényegesen pozitívabb. Medgyessy Péter kormányának osztogatása következtében két év alatt óriási hiány keletkezett a költségvetésben, így ezeket az intézkedéseket már miniszterelnöki kinevezésekor, de legkésőbb 2006-ban vissza kellett volna vonnia Gyurcsány Ferencnek.

Erre azonban képtelen volt a szocialista politika, mert be kellett volna ismernie, hogy csak azért hozta meg ezeket a döntéseket, hogy véglegesen lenyomja Orbán Viktort. Most viszont Bajnai Gordon ezt megtette. Négy hét alatt lényegében visszament a 2002-es kezdő körbe, és megtett mindent, ami a szocialisták számára képtelenségnek tűnt még nem olyan régen. A lényeget tekintve ez nagyon pozitív dolog, és nagyon jó, hogy Bajnai tette meg. Végre nem csak adó¬emelésből, hanem kiadáscsökkentésből mérséklődött a költségvetési hiány.

A változás ráadásul Tölgyessy szerint tartós lesz, mert a magjához - a 13. havi nyugdíjhoz és közalkalmazotti bérhez, az áfaemeléshez - a Fidesz sem nyúlna. A feltétlen visszavonási ígéret a gyes megrövidítése és az ingatlanadó bevezetése ellen szól.

Bajnai lépései tehát érdemileg megszilárdították hazánk finanszírozhatóságát, az pedig különösen előnyös, hogy azt az MSZP-képviselők támogatták. Ugyanezt ugyanis a Fidesznek is meg kellett volna lépnie. Viszont, ha a Fidesz dönt a 13. havi nyugdíj eltörléséről, a szocialisták mondták volna: lám újra kiderült, gyűlöli a nyugdíjasokat.

Történelmi döntés volt ez, öt esztendő meddő tipródás után lépett végre az új kormány. Ám ezzel tulajdonképpen Bajnai Gordon el is végezte a feladatát.

A döntésekből elsősorban az ország profitált - másodsorban viszont a Fidesz. Ugyanakkor a Fidesz választási retorikájával a jövendő kormányzásának kereteit szűkíti, mert számon fogják kérni rajta azt, hogy miért nem kormányoz teljesen másként, mint Bajnai.

A Bajnai-kormánynak sikerült elhárítani a gazdasági összeomlás veszélyét, de azután belevágott néhány olyan dologba, ahol hibázott. A legjobb példa erre az ingatlanadó, ami távlatos, évtizedekre szóló ügy, miközben közgazdaságilag és politikailag is hibás az általa végül javasolt konstrukció.

Negatívba fordulhat a mérleg

Amit, feltétlen meg kellett tenni, azt a kormány jobbára helyesen meglépte. Tölgyessy Péter szerint, ha most távozna posztjáról, idővel pozitív szereplőként értékelné a történelem. De ha folytatja, és jönnek a hosszabb távra szóló, kellő parlamenti és társadalmi támogatottság nélküli rossz döntések, akkor a mérleg láthatóan negatívba fordulhat.

A kormány eddigi eredményeit viszont a választók bajosan gondolják majd sikernek. A Bajnai-kormány jó pontokat a Nemzetközi Valutaalap, a befektetők, a gazdasági szakértők részéről remélhet.

A választók igazából még kevéssé érzékelték a válság valóságos súlyát: Annak rettentő terheit éppen a július 1-jétől hatályba lépő Bajnai-csomag viszi el majd háztartásukba. 8-9 százalékkal csökken a fogyasztás, döntően a második félévben. A családok ősszel, karácsony táján fogják igazán érzékelni a gondokat, tehát az átlagember az eddiginél is inkább haragudni fog a kormányra. A szocialistáknak már csak ezért is érdekük lett volna, hogy mielőbb túl legyenek a választásokon.

A kérdésre, akar-e teljhatalmat a Fidesz, Tölgyessy kifejtette: nyilvánvalóan minden párt úgy véli, hogy minél nagyobb a hatalma, annál jobb az országnak. "Én a Fidesz helyében azonban megijednék a teljhatalomtól. Az ugyanis azt sugallja, hogy minden gond megoldására adottak a közjogi eszközök. Ha a rettenetes gazdasági és társadalmi bajok orvoslása mellett az új kormány alkotmányjogi fronton is háborút indít, csak szaporíthatja gondjait" - fogalmazott az Arénában Tölgyessy Péter politikai elemző.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Szerény volt a Győzelem napi katonai felvonulás Moszkvában, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Szerény volt a Győzelem napi katonai felvonulás Moszkvában, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Hagyományosan május 9-én, csütörtökön tartják a Győzelem napi megemlékezéseket Oroszországban, amikor a náci Németország fölötti második világháborús győzelmet ünneplik. Moszkvában csütörtök délelőtt rendezték meg a Győzelem napi katonai felvonulást, amely tavalyhoz hasonlóan idén is szerény volt, a tankokat például egyetlen második világháborús T-34-es képviselte. Rövid beszédet tartott Vlagyimir Putyin orosz elnök is, melyben a Nagy Honvédő Háborúra emlékezett, de a Nyugat ostorozása és a katonai fellépéssel való fenyegetés sem maradhatott el. Vélhetően ukrán dróntámadás ért egy orosz olajfinomítót a Krasznodari területen, több tároló megsérült. Belgorod ellen rakéta- és dróntámadás volt csütörtökre virradóra, többen megsérültek, lakóépületekben és kocsikban pedig károk keletkeztek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×