eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A külföld szerint csak a nyugdíjreform mentheti meg Magyarországot

A nyugdíjak rántják a mélybe Magyarország gazdaságát, az pedig a régió más gazdaságait - írta szerdai cikkében a Wall Street Journal üzleti napilap. Közben a Time magazin azt a kérdést tette fel: Magyarország lesz-e a válság új Izlandja?

A magyar nyugdíjasok tömegei várják az egymást követő kormányoktól, hogy javítsanak életszínvonalukon. A Wall Street Journal nevű konzervatív amerikai üzleti lap szerint azonban valójában a nyugdíjkiadások húzzák le a magyar gazdaságot, és - ahogy a lap fogalmaz - ezek révén Magyarország a többi régiós gazdaságot hozza veszélybe.

Elrettentő példaként a 40-éves Szabó Tamás esetét hozza fel, aki elütött egy autó. "Szabó úr nem tud teherautósofőrként dolgozni, mert nem emelhet nehéz súlyt. Besántikált viszont az ügyfélszolgálati irodába és rokkantnyudíjért folyamodott. Annak ellenére, hogy nem próbálja átképezni magát, valószínűleg élete végéig megkaphatja a jelenlegi fizetéséhez hasonló nyugdíjat" - írja a lap, hosszasan sorolva, hogy a katonák, rendőrök, polgármesterek, özvegyek, gazdák, bányászok, érdemes és elismert művészek is jogosultak különleges kedvezményekre.

Az átlag magyar 58 éves korában megy nyugdíjba, a 60-64 éveseknek csak 14 százaléka dolgozik. Ezzel szemben Amerikában ennek a rétegnek több mint fele. A nyugdíjelvárások meghatározzák a magyar politikát - jegyzi meg a lap. Magyarország az EU számára a legnagyobb kihívás, a tagállamok arról vitáznak "hogyan mentsék meg, vagy egyáltalán megmentsék-e". Ha Magyarország bukik, a befektetők a többi, de pénzügyileg jobban álló régiós országból is kivonulnak.

Pazarlás, visszaélés

A bírálók szerint Magyarország nem kerülheti el a nyugdíjreformot és emlékeztet rá: a rendszerváltás után a magyar kormány is privatizációba kezdett, de megtartotta a védőhálót, amely - sugallja a cikk kimondatlanul - pazarló, túlságosan bőkezű és vissza lehet élni vele.

Hogy a távozó Gyurcsány Ferenc eltörölné a 13 havi nyugdíjat, de a kieső pénzt szétterítené 12 hónapra, a korhatárt pedig csak 2050-ben emelné meg, utal arra: még a megszorításokat hirdető kormányfő sem mert komolyan hozzányúlni a rendszerhez. A gond az, hogy amíg a világ más részein költekezéssel próbálják stimulálni a gazdaságokat, Magyarországnak nehéz lehet az adócsökkentés - írja a Wall Street Journal.

Közben a Time magazin a "következő Izland" képét festette Magyarországról: "Gyurcsány Ferenc ellenfelei lehet, hogy sajnálni fogják távozását" - jegyzi meg a lap, utalva arra, hogy nem lesz hálás szerep az ország vezetése. A Fidesz eddig elkente, hogy milyen reformokat vezetne be, azt a hitet keltve szavazóiban, hogy fájdalommentesen végre tudja hajtani a sürgős változtatásokat - írja a Time a magyar gazdasági adatokat soroló cikkében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×