eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

MDF: "Bokros kisstílű főkönyvelő"

A Bokros-csomagot bevezetése idején az MDF "labilizációs" csomagnak nevezte, Bokros Lajost pedig "kisstílű főkönyvelőnek". Dávid Ibolya és Herényi Károly is bírálta a minisztert, a csomag romboló hatásáról beszéltek. Az MDF még 2004-ben is negatívan nyilatkozott az 1995-ös Bokros-csomagról.

Az MDF szerint semmi meglepő nincs abban, hogy Bokros Lajost kérték fel a párt EP-listájának első helyére, hiszen az első MSZP-SZDSZ-kormány második pénzügyminisztere konzervatív gazdaságpolitikát valósított meg. Az inforadio.hu utánanézett, miként vélekedett az MDF és Dávid Ibolya a Bokros-csomagról, és annak szülőatyjáról korábban. A párt még 2004-ben is olyan nyilatkozatot tett közzé, amiben a Bokros-csomag visszahozatalával vádolták a kormányt.

1995. március 23.: Bokros Lajos kinevezésével kapcsolatban Farkas Gabriella elnökségi tag rámutatott: "az ország egy jó pénzügyminisztert várt, s ehelyett egy kisstílű főkönyvelőt kapott". Az MDF elfogadhatatlannak tartja a felsőoktatást érintő megszorításokat, a tandíj váratlan bevezetését, az oktatói létszám tervezett csökkentését, s főleg azt, hogy a beszedett tandíjakat nem kívánják visszaforgatni a felsőoktatásba.

1995. március 24.: Kónya Imre frakcióvezető szerint a társadalmat hidegzuhanyként érő megszorító csomag az önkormányzatokat is jelentős mértékben sújtja. A tervezett intézkedések következtében ugyanis lehetetlenné válik az önkormányzati beruházások folytatása, a fejletlen régiók felzárkóztatása, és veszélybe kerül az iskolák egy részének léte is.

1995. április 29.: Közel egy év után sincs a kormánynak gazdasági programja, csak pánikcsomag van, és pótköltségvetés - hangzott el az MDF sajtótájékoztatóján

1995. május 9.: Fekete György az Országgyűlésben a Bokros-féle "labilizációs" csomagnak a kulturális szférát érintő elképzeléseiről beszélt. Dávid Ibolya (MDF) azt fejtegette, hogy a csomag alapjaiban sérti az önkormányzatok jogait, s lehetőségeik korlátozásával egyszerű végrehajtó testületté degradálja a helyi vezetőségeket.

1995. május 11.: A kormány a Bokros-csomaggal saját halálos ítéletét írja alá, és a következő kormány romeltakarítással kezdheti tevékenységét, ugyanúgy, mint 1990-ben, az akkori szocialista kormány után. Így összegezte Herényi Károly, az MDF szóvivője a Magyar Demokrata Fórum elnökségének e kérdésben kialakított álláspontját.

1995. május 18.: Zsigmond Attila képviselő ismét "labilizációs" csomagnak nevezte Bokros stabilizáció csomagját, és azt mondta, az ellenzéknek kutya kötelessége, hogy ennek a hosszú távon ártó és meggondolatlan csomagnak az összes negatív hatását feltárja a nyilvánosságnak és a jegyzőkönyv nyomán az utókornak.

1995. május 31.: Kónya Imre arra kérte az államfőt, hogy a törvényt küldje meg az Alkotmánybíróságnak, mivel a párt szerint a Bokros-csomag sérti alaptörvényünket.

1995. június 1.: Kónya Imrének az a meggyőződése, hogy a Bokros-csomagban foglaltak aláássák az ország társadalmi és politikai stabilitását.

1995. június 8.: Pusztai Erzsébet, az MDF országos elnökségének tagja szerint a Bokros "dossziéval" az a legnagyobb baj, hogy szakszerűtlen, kidolgozásánál nem vették figyelembe a társadalmi összefüggéseket, a várható láncreakciókat.

2004. február 5.: Az MDF tiltakozik az ellen, hogy a Bokros-csomag mintájára állapítsák meg a gyermekgondozási díjat, a családi pótlékot, a gyermeknevelési segélyt, és megvonják a gyermekes családoktól a családi adókedvezményt - mondta Sisák Imre képviselő. Kísért a múlt, ez nem más, mint egy új Bokros-csomag Kuncze-Medgyessy-mintára - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×