eur:
389.65
usd:
363.4
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Verók István szerint túlságosan független az ügyészség

Nem tartja magát felelősnek az Andrássy út 47. szám alatti ingatlan 150 millió forintért, azaz a gyanú szerint jóval áron aluli eladása miatt a városrész szocialista polgármestere. Verók István az InfoRádiónak azt mondta: az Alkotmánybírósághoz fordul, mert szerinte az önkormányzati képviselők státusza alulszabályozott. A politikus úgy véli: a Fidesz és a KDNP nyomására gyanúsította meg hűtlen kezeléssel az előző ciklus teljes MSZP-SZDSZ képviselőtestületét a rendőrség.

Az Alkotmánybíróságnál kezdeményezi az VI. kerületi önkormányzat a Fővárosi Főügyészség kizárását az Andrássy út 47. szám alatti ingatlan elidegenítése ügyében indult eljárásból. Az önkormányzat szerint a büntetőeljárás alkotmányellenes.

Verók István, a városrész szocialista polgármestere a távirati irodának azt mondta: a Budapesti Rendőr-főkapitányság feltehetően erős politikai nyomásra indított nyomozást. A politikus hozzátette: a 2002 óta ellenzékben lévő pártok (a Fidesz és a KDNP) politikai nyomás alá helyezték az ügyészséget, így elérték, hogy az ingatlan elidegenítése ügyében a testületi ülésen igennel szavazó nyolc képviselőt gyanúsítottként idézzék be.

Arra a felvetésre, hogy a képviselőket nem politikusok, hanem egy független intézmény gyanúsította meg, Verók István az InfoRádiónak azt mondta: "pontosan ez a problémánk, hogy túlságosan független, egyszerűen nincs felettes szerve". A polgármester megjegyezte: a Fidesznek olyan belső információi vannak az ügyről, amelyek csak az ügyészségtől származhatnak.

A polgármester kijelentette: a BRFK gazdaságvédelmi osztálya nem gyanúsíthatná hűtlen kezeléssel őt és a képviselőket, mert ez azt jelentené, hogy nem megfelelő módon gazdálkodtak az úgynevezett idegen vagyonnal. Verók István magyarázata szerint ugyanakkor, mivel a megválasztott képviselőkből, és nem magánemberekből álló képviselőtestület gyakorolja a tulajdoni jogokat, nem kezelésről van szó.

"Megbukik az egész, hiszen a képviselőtestület, és így a képviselők csak politikai felelősséggel tartoznak a választóik felé" - mondta a polgármester, megjegyezve: ha gond van a képviselőtestület döntésével, a Közigazgatási Hivatal gyakorol törvényességi felügyeletet, illetve bírósághoz lehet fordulni a döntés annulálása érdekében" - mondta a polgármester.

Ki a felelős?

Verók István  hangsúlyozta: a helyi képviselő a magyar alkotmányos modellben laikus társadalmi tevékenység keretén belül működik, ezért nincs esetében fegyelmi vagy anyagi kártérítési felelősség. Terézváros szocialista polgármestere kijelentette: ő maga sem felelős, sőt, "ebben az ügyben senkinek sincs felelőssége, hiszen pontosan arról van szó, hogy a sajtó nem hajlandó egyszerűen tudomásul venni, hogy az önkormányzat abban az időszakban kényszerhelyzetben volt".

Verók István közölte: a testület 3 milliárd forintos hiánnyal vette át a kerület irányítását, ráadásul a műemlékvédelmi hatóság kötelezte az Andrássy úti épület felújítására. Ezért döntött úgy a képviselőtestület, "hogy nem ad ki körülbelül 3 milliárd forintot, hanem bevesz 150 millió forint készpénzt, és felújításra kerül egy gyönyörűséges épület". A polgármester hozzáfűzte: ebben az esetben az követte el a hűtlen kezelést, aki nemmel szavazott az épület elidegenítéséről.

A politikus megjegyezte: ebben a tárgyban a helyi képviselőtestület alkotmányos státusza képlékeny és alulszabályozott, ezért is fordultak az Alkotmánybírósághoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×