eur:
389.58
usd:
363.47
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Elvesztette az állását? Ne reménykedjen!

A pénzügyi, gazdasági válság nyomán valósággal befagyott az álláspiac - mondta az InfoRádiónak Fröhlich Péter, a személyzeti tanácsadással és kiválasztással foglalkozó P & Bert ügyvezető igazgatója. A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet: több cég mindezt arra használja, hogy minőségi cseréket hajtson végre.

Befagyott az álláspiac: jelentősen lecsökkent az állásajánlatok száma a közvetítő, toborzó vagy direkt kereséssel foglalkozó cégeknél és az ilyen témájú portálokon is - mondta az InfoRádiónak a P & Bert Management Consulting Group Kft. ügyvezető igazgatója.

Ebből arra lehet következtetni - tette hozzá Frölich Péter -, hogy a magyarországi multinacionális vállalatok egy része elbocsátással vagy a termelés visszafogásával reagált a pénzügyi válságra, más részük pedig létszámstopot hirdetett és a távozó dolgozók helyére sem vesz fel újakat.

A szakértő szerint a válság felnagyítja a különbségeket, így azok munkája, akik a jelenlegi helyzetben is tudnak eredményesen dolgozni - például a kereskedelemben most, a szűkülő piacon is képesek hozni az elvárt számokat -, jelentősen felértékelődik.

A válság pozitív hozadéka a minőségi szelekció lehet: harc indult azokért a szakértőkért, akik közismerten jó munkát végeznek, amelyben nemcsak az őket megszerezni, hanem a megtartani vágyó cégek is részt vesznek - mondta a P & Bert személyzeti tanácsadó cég ügyvezető igazgatója.

Kapkodnak a műszaki végzettségűekért

Tóth István János, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének főmunkatársa az InfoRádiónak elmondta: az év első három hónapjában készült kutatás szerint stabil volt a kereslet a diplomás pályakezdők iránt, bár akkor a cégvezetők még nem tudták, hogy pénzügyi válsággal kell majd szembenézni. Hozzátette: a krízis hatásai a legkevésbé a felsőfokú végzettséggel rendelkezőket érintik majd.

A műszaki végzettségűek, informatikusok után szinte kapkodnak a vállalkozások, de közgazdászként, pénzügyi szakemberként is jó esély van az elhelyezkedésre. Viszonylag rosszabb helyzetben vannak ugyanakkor a jogászok, marketingesek és a PR-szakemberek - magyarázta Tóth István János.

Az intézmények "presztízslistájának" élén akárcsak tavaly, úgy idén is a nagy egyetemek állnak: a gazdasági és társadalomtudományi képzés tekintetében a legelőkelőbb helyeket a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Gazdasági Főiskola, illetve a Budapesti Műszaki Egyetem foglalja el. A műszaki informatika területén a Budapesti Műszaki Egyetem karai vezetnek, de a Miskolci Egyetem gépészmérnöki és informatikai kara is jó eredményt ért el - közölte a szakértő.

A friss diplomások kezdő fizetése nagyon eltérő lehet attól függően, hogy milyen szakon végeztek: az informatikusok, programozók akár bruttó 270, míg a vegyészmérnökök 230 ezer forintot is kereshetnek. A lista végén például a mezőgazdasági mérnökök, turisztikai és vendéglátóipari munkatársak állnak 135 ezer forinttal - jegyezte meg Tóth István János.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×