eur:
400.36
usd:
367.33
bux:
74493.99
2024. október 15. kedd Teréz

Vérbe fojtott kísérlet az emberarcú szocializmus megteremtésére

Az emberarcú szocializmust akarta megteremteni 1968-ban Alexander Dubcek korábbi csehszlovák pártfőtitkár, akinek a reformtörekvéseit, és az ezeket támogató tömegek demonstrációit a Varsói Szerződés katonái vérbe fojtottak. Szerdán lesz negyven éve, hogy a szovjet, bolgár, keletnémet és magyar tankok átlépték a csehszlovák határt, és visszaállították az 1967-es állapotokat.

Már a II. világháború befejezése után néhány évvel úrrá lett Csehszlovákián az elégedetlenség, a rákövetkező húsz évben pedig a diktatúra fokozatos kiépítése nyomán egyre feszültebb lett az országban a hangulat. 1968 januárjában Alexander Dubcek került a Csehszlovák Kommunista Párt főtitkári székébe, és azonnali reformokat sürgetett. Márciusban eltörölte a sajtó cenzúráját, véget akart vetni a koholt pereknek, szabadon bocsátotta a politikai foglyokat és enyhítette az utazási korlátozásokat is.

A prágai tavasz néven elhíresült intézkedéssorozat célja az emberarcú szocializmus megteremtése volt. Dubcek úgy akart enyhíteni a kialakult rendszeren, hogy mindeközben megmaradjon a jó viszony Moszkvával, szakértők szerint viszont a pártfőtitkár arra nem készült fel, hogy a társadalom számára egyébként kedvező folyamat, és annak valószínű további eredményei, a demokratizálódás mennyire szúr szemet a szomszédos országok kommunista pártvezetőinek.

Leonyid Brezsnyev szovjet pártfőtitkár parancsára végül is augusztus 20-ról 21-re virradóra lépett Csehszlovákia területére a Varsói Szerződés mintegy 600 ezer katonája, köztük több ezer magyar. Visszaemlékezések szerint a szovjet megszállás első napja volt a legvéresebb, a megszállók több ezer civilt lőttek agyon a prágai rádió elfoglalását övező összetűzésekben, sokakat a tankok lánctalpai nyomtak agyon.

Az elnyomás a fővároson kívül Liberecben, Brno-ban, Pozsonyban és Kassán szedett nagyobb számban áldozatokat. Alexander Dubceket eltávolították a hatalomból, az új pártfőtitkár Dubcek korábbi támogatója, Gustáv Husák lett, aki Moszkva-hű, keményvonalas politikusként visszaállította az 1967-es állapotokat. A magyar, bolgár és keletnémet katonák azonnal elhagyták Csehszlovákiát, 90 ezer szovjet katona viszont az országban maradt, egészen 1991-ig.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 15. 10:19
×
×
×
×