eur:
400.84
usd:
368.04
bux:
0
2024. október 15. kedd Teréz

Árverésen értékesítik a Lipót felszereléseit

Végleg felszámolják az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet - írja a Magyar Nemzet. Keddtől megnyílik az az internetes portál, ahol licitálni lehet a nagy múltú intézmény felszereléseire. Lapszemle.

Végleg felszámolják a Lipótot - írja a Magyar Nemzet. Hiábavaló volt mind a szakmai, mind az ombudsmani tiltakozás, végleg eldőlt az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet sorsa. A kormány intézkedéseit követően keddtől megnyílik az az internetes portál, ahol licitálni lehet a nagy múltú intézmény felszereléseire: 3700 tételre, összesen mintegy 40 millió forintos bruttó kikiáltási áron.

Egy éve zárták be a 140 éves intézményt. Az akkori ombudsman, Lenkovics Barnabás a bezárást követően felhívta a figyelmet az akkor nagy port kavart furcsaságra, hogy az intézmény alapító okirata szerint a gyógyintézetnek 200 évig kell szolgálnia a "hazai elmeügyet". A dokumentumot azonban sehol sem találták meg. Az egészségügyi tárca arra is hivatkozott, hogy az OPNI elhelyezésére szolgáló épületek állaga már a hatvanas évek végére leromlott.

Németh Attila, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnökségi tagja elismerte: bár a pszichiátriai osztályokat valóban fel kellett volna újítani, a Lipót bezárásával a betegek többsége nem került jobb körülmények közé. Hozzátette: a Nyírő Gyula Kórházban a legrosszabb állagú épületbe, a korábbi krónikus belosztály helyére kerültek az új ágyak, míg a Merényi-kórházban a Lipótnál is rosszabb körülmények várták a pszichiátriai betegeket.

A Népszabadság arról ír, hogy nem adott még sok munkát a kisebbségi kormány a parlamentnek: bár május óta mintegy kéttucatnyi törvénytervezetet nyújtottak be, ezek között öt nemzetközi egyezmény van, több esetben pedig az uniós jogharmonizációs kötelezettség miatt terjesztettek be módosító javaslatot.

Két törvény az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról hozott korábbi jogszabályok visszavonásáról, egy pedig a minisztériumok felsorolásának változásáról szól. Így ősszel jelentős törvényjavaslatok megtárgyalása vár a parlamentre, többek között az új polgári törvénykönyv, vagy a közbeszerzési törvény, de döntésre vár a Balaton-törvény, a közalkalmazottak jogállását szabályozó tervezet, a titkosszolgálati eszközök alkalmazásának szabályairól, illetve a kitüntetésekről szóló előterjesztés. Az adótörvényeket és a költségvetést mindenképpen be kell nyújtani, a tét ráadásul nemcsak az előterjesztések elfogadása, hanem a kisebbségi kormány sorsa is.

A Világgazdaság arról ír, hogy a kórházi várólisták kurtítása érdekében augusztustól jelentős mértékben nő az egészségbiztosító kontójára végezhető beavatkozások száma. A súlyponti kórházak - az azokban végzett szakmai feladatoktól függően - differenciáltan szintén további kiegészítő teljesítmény elvégzéséhez jutnak. A várólista rövidítésére szánt többletteljesítmények szétosztásakor - ezek nemcsak augusztusban használhatók fel, hanem szeptemberben is - az érintett intézmények műtéti kapacitásait is figyelembe vette az OEP.

A Napi Gazdaságban egy interjút olvashatnak Hernádi Zsolt MOL-elnökkel, aki elmondta: enyhe döbbenetet érzett, amikor az OMV bejelentette, a brüsszeli aggályok miatt eláll a felvásárlástól. Az osztrák társaság vezetése harmadik félre hivatkozott, ahelyett, hogy bevallották volna: rossz úton jártak. A MOL-elnök szerint pozitív hozadékai voltak a 14 hónapos OMV-harcnak: a magyar olajtársaság felpörgött, a menedzsment gyorsan vitt véghez különböző bonyolult tranzakciókat, a vállalat dinamikusabbá vált.

A MOL nem tervezi a saját részvények piacra dobását, és az sem valószínű, hogy az OMV valaha teljesen kilépne magyar riválisából. Hernádi szerint most az a kihívás, hogyan tudja fenntartani kollegáiban a havariahelyzetben felvett tempót, mindamellett arra számít: lesznek még a fordulatok a két szomszéd a jövőben inkább a színfalak mögött zajló küzdelmében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Mi várható ma a tőzsdéken?

Mi várható ma a tőzsdéken?

Tegnap Amerikában történelmi csúcsokat láthattunk a tőzsdén, a Dow Jones és az S&P 500 részvényindexek mellett az Nvidia részvényei is történelmi csúcsra emelkedtek, melynek hatására emelkednek a chipgyártók ma reggel Ázsiában, ahol az emelkedést a japán Nikkei vezeti. Európában is jó hangulatban indulhat majd a kereskedés. Gazdasági események szempontjából a reggeli magyar építőipari adatokra, illetve az uniós ipari adatokra lesz érdemes figyelnünk ma, délután pedig az USA-ban a költségvetési egyenleg publikálása hozhat mozgást a piacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×