eur:
389.46
usd:
363.42
bux:
68072.53
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Évente 9000 forint lenne a netes letöltés díja Nagy-Britanniában

Visszaszorítaná az illegális fájlmegosztást és az szerzői jogok tulajdonosainak beleegyezése nélküli zeneletöltést a brit kormány. Új javaslatát a várakozások szerint a hat legnagyobb brit internetszolgáltató is aláírja majd. Eszerint fejlesztenék a megosztást akadályozó technikát, és leveleket küldenének a visszaeső megosztóknak.

A brit kormány új terve arra irányul, hogy visszaszorítsa az illegális fájlmegosztást. A kormány azt reméli, hogy a hat legnagyobb internetszolgáltató támogatni fogja elképzeléseit.

Az első intézkedés az lenne, hogy felhasználók ezreinek küldenek ki egy levelet, amiben közlik vele, hogy úgy sejtik, illegálisan osztja meg zenefájljait az interneten. A BBC úgy értesült, hogy a terv kötelezné a cégeket, hogy fejlesszék legális zenei szolgáltatásaikat.

A BBC értesülései szerint a hat cég egyetért abban, egyértelműen jelzik felhasználóiknak, hogy az fájlmegosztás illegális. Ugyancsak kötelezné a terv a szolgáltatókat, hogy fejlesszék a megosztás akadályozását segítő technikát.

A kormány várhatóan vitát kezdeményez arról, hogy lehetne a jog eszközeivel rábírni a cégeket, hogy küzdjenek a fájlmegosztás ellen. Nemrégiben a Virgin és a BT nevű brit netszolgáltató levelet küldött néhány olyan felhasználójának, akiket a brit lemezipart tömörítő BPI nevű szervezet is számon tart. Ebben kóros zenekalózoknak nevezik őket. Ilyen levélből várhatóan további 12 ezret küldenek szét.

A BPI korábban azt javasolta, hogy a többszörösen visszaeső fájlmegosztók internetkapcsolatát blokkolják, miután háromszor rajtakapták őket a megosztáson.

A javaslatot a legtöbb netszolgáltató elutasította, mondván, nem látnak el rendőrségi feladatokat.

A javaslatban szerepel az is, hogy a 20-30 fontot (6000-9000 forint) kellene évente fizetnie pluszban annak az internetelőfizetőnek, aki szeretne letölteni.

A becslések szerint 6,5 millióan oszanak meg illegálisan szerzői jogvédelem alá eső fájlokat Nagy-Britanniában, és a netes letöltések 95 százaléka származik törványtelen forrásból.

A franciák is szigorítanak


Világszerte fokozódik a küzdelem a fájlmegosztás ellen. A MAHASZ, a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének honlapja azt írja, nemrég a francia kormány fogadott el törvénytervezetet, amelyet még meg kell szavaznia a parlamentnek is.

Eszerint egy szervezet , a HADOPI jogosult lesz a jogtulajdonosok felkérése alapján a szerzői jogokat áthágó felhasználók kilétét felfedő adatokat kérni az internetszolgáltatóktól. Az elkövetőket először e-mailben figyelmeztetik, akik további megosztás esetén ajánlott levelet kapnak. Végül a harmadik esetben 3-12 hónapra felfüggeszthetik az illető internetes hozzáférését.

A francia törvények szerint egyébként az illegális fájlcsere akár 300 ezer eurós büntetéssel és 3 éves börtönnel is járhat.

Az Egyesült Államokban nemrégiben 111 millió dollárt kell fizetnie a legnépszerűbb letöltőoldal, a Torrentspy üzemeltetőinek, egy másik népszerű oldal, a Pirate Bay üzemeltetőit pedig börtönnel fenyegették meg. Ugyancsak beperelték az Isohunt nevű portált is.

Az üzemeltetők általában azzal védekeznek, ők csupán keresőmotorként működnek, arról nem tehetnek, ha felhasználóik illegális megosztásra használják az általuk üzemeltetett oldalt.

Az IFPI, a zeneipar nemzetközi szövetsége ugyanakkor természesen üdvözli az olyan bírósági döntéseket, melyek szerint az internetszolgáltatók és a honlapok fenntartóinak felelőssége és feladata a hálózatukon zajló fájlcserélések megakadályozása.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×