eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc

Gyurcsány: a nyugdíjak reálértéken tartása a reménytelenség ígérete

Gyurcsány Ferenc szerint, aki a nyugdíjak reálértéken tartását ígéri, az valójában reménytelenséget ígér a nyugdíjasoknak. A kormányfő az idősügyi tanács csütörtöki ülésén azt hangoztatta: a szépkorúaknak is részesülniük kell az ország gyarapodásából, tehát nem elég az infláció mértékével növelni az ellátásokat.

A miniszterelnök kimondatlanul Orbán Viktor Fidesz-pártelnök a nyugdíjak értékének megőrzésével kapcsolatos nyilatkozatait bírálta a tanács tagjai és az újságírók előtt a Parlamentben.

Gyurcsány Ferenc ugyanakkor elismerte, hogy az elmúlt évben valóban csökkent a nyugdíjak reálértéke, ám, mint mondta, az elmúlt tíz évet tekintve, jelentősen növekedtek.

A kormányfő szerint 1997 óta a nyugdíjpolitikát széles konszenzus jellemezte. Mint mondta, ennek lényege abban állt, hogy "együtt sírunk és együtt nevetünk", tehát az ország gyarapodásából osztoztak a különböző korosztályok.

Közölte, hogy kormánya meg kívánja védeni a két pillérre épült nyugdíjrendszert és nem kíván változtatni annak lényegén. Így egyrészt védelmet akarnak nyújtani az inflációval szemben, továbbá adni a többletjövedelmekből is.

A kormányfő arról beszélt, hogy aki csak reálérték-megőrzésen alapuló nyugdíjpolitikát akar, az hárommillió embert kizár az ország gazdagodásából.

Úgy fogalmazott: "Aki azt mondja, hogy nem kíván mást adni, mint a nyugdíjak reálértékének a megőrzését, az egyetlen dologban teremt csak biztonságot; a reménytelenségben". Ez azt jelenti, hogy aki nyugdíjba megy, onnantól kezdve csak abban lehet biztos: élete végéig már nem fog több jutni a közösből - fűzte hozzá.

Csak inflációkövetéssel 58 ezer forint lenne a nyugdíj

Gyurcsány Ferenc utalt arra is, hogy a költségvetési kiigazítás idején sok liberális közgazdász azt javasolta, mondják fel a nyugdíj-kiegészítés alapjául szolgáló úgynevezett svájci indexálást és a 13. havi nyugdíjat, továbbá függesszék fel a nyugdíjkorrekciós programot. Közölte, nemet mondtak a javaslatokra, mert "vannak olyan egyezségek és megállapodások, amelyeket hosszú távon is fenn kell tartani".

Elmondta, ma a nyugdíj és nyugdíjszerű ellátások átlagos értéke egy hónapban 82 ezer forint. Ha az elmúlt hat évben kizárólag az inflációval növelték volna a nyugdíjakat, akkor ez az összeg ma 58 ezer forint lenne.

Mint fogalmazott, azt bebizonyítani, hogy a nyugdíjasoknak jobb az 58 ezer forintos nyugdíj, mint a 82 ezer forintos, "az több, mint művészet, (...) az csalás".

A kormányfő szerint a nyugdíjtársadalmon belüli nyugalmat is veszélyeztetné, ha csak reálértéken tartanák az ellátások összegét, mert így évről-évre nagyobb különbségek lennének a nyugdíjak között.

Ez azoknak lenne hátrányos - mutatott rá -, akik korábban mennek nyugdíjba. Akiknek később "fixálják" a nyugdíját, azoknak az időközben növekvő bérek miatt magasabb lesz az ellátás összege, mint azoknak, akiknek korábban - fejtette ki. Ez öt év viszonylatában akár 15-20 százalék különbséget is jelenthet - fűzte hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Mennyi jutalékot keresnek Magyarországon a biztosításközvetítők?

Mennyi jutalékot keresnek Magyarországon a biztosításközvetítők?

Egyre kevesebb alkuszcég és többes ügynök osztozik egyre nagyobb jutalékbevételen Magyarországon – mutatják az MNB ezen a héten közzétett biztosításközvetítői statisztikái. 100 forintnyi biztosítási díjunkból 9 forint lett tavaly is az ő bevételük. A fák így sem nőttek náluk az égig: miközben a nem-életbiztosítási jutalékbevételek csaknem a 17,6%-os tavalyi inflációnak megfelelő mértékben emelkedtek, az amúgy sem erős életbiztosítási értékesítés jelentősen visszaesett tavaly a független biztosításközvetítőknél, így összességében 123 milliárd forintnyi jutalékbevételt realizáltak, ami alig 10%-kal nagyobb az egy évvel korábbinál.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×