eur:
399.01
usd:
364.64
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Egészségügy: elszámoltatná a kormányt a Fidesz

A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy számoljon el az elmúlt másfél év egészségügyi kiadásaival, és hozza nyilvánosságra a költségeket. A legnagyobb ellenzéki párt egészségpolitikusa szerint az egészségbiztosítási pénztárak megalakítására, a vezérigazgatók kinevezésére, a különböző hirdetésekre, reklámkampányokra, tanácsadói díjakra 1,5 milliárd forintot költött a kormány az adófizetők pénzéből. A kormányszóvivő ugyanakkor közölte: a több-pénztáras redszer felállítása 123 millió forintba került, a kormány ezt az összeget kommunikációs kiadásokra fordította.

A kormány fölöslegesen, megfontolatlanul kötött szerződést a felállított 22 pénztár vezetőjével akkor, amikor már teljesen nyilvánvaló volt, hogy az egészségbiztosítási törvényt visszavonják - mondta az InfoRádiónak Pesti Imre fideszes országgyűlési képviselő.

A legnagyobb ellenzéki párt számításai szerint a pénztárak felállítására, a kinevezett vezérigazgatók fizetésére és az egyéb költségtérítésekre közel félmilliárd forintot költött a kormány az adófizetők pénzéből - közölte az egészségpolitikus.

Bár a szocialisták a nyár folyamán újabb egészségbiztosítási törvényjavaslatot készítenek, Pesti Imre szerint később sem lesz szükség a most felállított rendszerre. A kormány ugyanis az egész törvénycsomagot - így a pénztárakra vonatkozó részeket is - visszavonta.

A politikus hozzáfűzte: azért sem valószínű, hogy az új javaslatban is egy ilyen rendszer körvonalait vázolják fel a szocialisták, mert azt sem a szakma, sem a társadalom nem támogatja.

Eltúlzott összegek

A nemrégiben létrehozott, regionális egészségbiztosítási pénztárak létrehozása körülbelül 20 millió forintba került, ezek alaptőkéje 440 millió forint volt - mondta az InfoRádiónak a kormányszóvivő. Budai Bernadett hangsúlyozta: a pénztárak megszűnésével ezek az összegek visszakerülnek a központi költségvetésbe.

A kormányszóvivő hozzátette: a pénztárak vezérigazgatói nem kaptak fizetést, és végkielégítésben sem részesülnek majd, hiszen a 22 cég nem kezdte meg az érdemi munkát.

A Fidesz szerint az egészségbiztosítás változásáról szóló kommunikációs kampány 403 millió forintba került, a médiavásárlás további 130 milliót tett ki, míg a volt holland egészségügyi miniszter 7,5 milliót kapott tanácsadói tiszteletdíjként.

Budai Bernadett ugyanakkor azt állítja: a tájékoztató kampányokra összesen 123 millió forintot költött a kormányzat. A kormányszóvivő úgy véli, ez sem kidobott pénz, hiszen az ismertető füzetekben, kiadványokban nem csak az egészségbiztosítási pénztárak rendszerét mutatták be.

Az egészségügy átalakítása kapcsán ezek a kampányok olyan témákat is érintettek - például az egészségbiztosítási "potyautasok" ügyét - amelyek teljesen függetlenek attól a rendszertől, amit hamarosan visszavon a Parlament - jelentette ki Budai Bernadett.

Hanganyag: Németh Zoltán és Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×