eur:
399.01
usd:
364.64
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

A középiskolákban mindennapos az agresszió

A főváros fölkérésére készített fölmérés szerint a középiskolákban mindennapos jelenség az agresszió, igaz, iskolatípusa válogatja, hogy ez milyen formában jelenik meg.

A gyorsjelentés szerint - amelyről a Népszabadság számol be - a tanárverés igen ritka, nem az viszont a zsarolás, a kiközösítés, a lelki terror. A kutatás ugyanakkor rávilágít arra, hogy ezeknek a problémáknak a kezelése ugyanolyan nehéz, gyakran megoldhatatlannak tűnő feladat, mint a verekedésé Az agresszió megjelenése természetesen függ az iskolatípustól. Óriási szakadék van a jó gimnáziumok és szakközépiskolák, valamint a szakiskolák között - ez utóbbiakban a tanulói összetétel nagyon eltérő.

A Magyar Nemzet arról tudósít, hogy egyre veszélyesebb feladatokba keveredhet a Magyar Honvédség Afganisztánban, miközben alapvető dolga a tartományi újjáépítés lenne, nem pedig a direkt akciók szervezése vagy a béke kikényszerítése a műveleti területeken. A térségben tartózkodó század mellé egy 20-25 fős alakulat csatlakozik, akik az afgán erőkkel együttműködve vesznek részt a környéken a harci feladatokban. Hivatalosan persze a magyar katonák csupán kiképzők lennének.

Az Index írása szerint újabb bizonyítékul szolgál a magyarországi rossz gazdaságpolitikára a svájci üzleti iskola, az IMD által szerkesztett versenyképességi lista, ahol úgy veszítettünk pozíciókat, hogy a térségbeli államok a románok kivételével szépen javítottak. Sőt mindegyik versenyképességi tényezőben rontottunk. Az 55 országot osztályozó versenyképességi listán a 38. helyre csúsztunk vissza, egy év alatt három helyet veszítettünk. Nálunk volt legmagasabb a költségvetési hiány, leglassabb a gazdasági növekedés és majdnem legnagyobb az infláció. A jelentés néhány pozitívumot is felmutat. Javul például a gazdaság külső egyensúlya, a jegybank működésének megítélése, és terjed a számítógép-használat.

A Világgazdaság összeállításából kiderül, hogy nincs egységes álláspont abban a kérdésben, hogy a cégvezető lehet-e igazgatósági tag. Van, aki szerint igen, hiszen a közgyűlés bárkit megválaszthat, ha megfelel a törvényi feltételeknek. Más szakértők, köztük Sárközy Tamás egyetemi jogászprofesszor és több cégbíró szerint a két funkció összeférhetetlen. A vállalatvezető ugyanis a vezető tisztségviselőket segíti, őt az igazgatóság utasítja, igazgatósági tagként nem utasíthatja önmagát. Az ügy tisztázatlansága zavart okozhat a társaságok működésében.

A Napi Gazdaság írása szerint fél hónap maradt arra, hogy nyilvánosságra hozzák a második félévtől hatályos gázárakat, ugyanis a törvény szerint a 30 nappal az életbelépés előtt ki kell hirdetni az új tarifákat. Ám egyelőre nem működik még a minisztérium, amely ezt megtegye. A szakértők szerint legalább 10-15 százalékos emelésre lenne szükség, de mivel túl kevés az idő, azt sem tartják kizártnak az elemőz, hogy elmarad a júliusi emelés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×