eur:
393.14
usd:
366
bux:
66587.1
2024. április 26. péntek Ervin

Ónos eső: lelassult a közlekedés Budapesten, késnek a vonatok - képekkel

Az ónos eső miatt lelassult a közlekedés Budapesten, kisebb fennakadások is előfordulhatnak. Vidéken több helyen nem járnak a helyközi és távolsági buszjáratok, és a Keleti pályaudvaron a váltók jegesedése miatt 30-40 percet késtek a vonatok, a gondok csak délutánra szűntek meg.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. folyamatosan, nyolcvan munkagéppel síkosságmentesíti a fő- és tömegközlekedési útvonalakat, hidakat és felüljárókat, az egészségügyi intézményekhez vezető mellékutakat - közölte Horváth László helyettes-szóvivő.

A jégpáncél borította mellékutak síkosság-mentesítését csak az ónos eső megszűnését követő 8-9 óra múlva tudják elkezdeni - olvasható a közleményben. Horváth László azt kérte a fővárosiaktól, hogy ha nem muszáj, ne induljanak el autóval, inkább használják a tömegközlekedési járműveket.

A háztulajdonosok illetve a társasházak üzemeltetőinek figyelmét arra hívta a helyettes-szóvivő, hogy az ingatlanaik előtti járdákat - a balesetek elkerülése érdekében - nekik kell megtisztítaniuk.

Veszprém környékén nem járnak a buszok

Az utakra fagyott ónos eső miatt nem közlekedik több helyközi és távolsági buszjárat a Veszprém környéki és az észak-balatoni utakon - közölte Nemcsók György, a Balaton Volán Zrt. diszpécsere.
Közlése szerint nem járnak a buszok Mencshely-Barnag és Vöröstó, továbbá Balatonfőkajár és Balatonakarattya között.

A járművek nem tudnak közlekedni a meredek, dombos útvonalon Felsőörs és Balatonfüred között sem. Nehezen tudnak feljutni a buszok a Veszprém-Balatonfüred között lévő Nosztori emelkedőnél.

A diszpécser szerint a jelzett útvonalakon más Volán-társaságok járatai sem közlekednek. Tájékoztatása szerint Veszprémben a helyi járatok kisebb késésekkel közlekednek, a meredek utcákon igen nehéz, lassú a közlekedés.

A Somló Volán Zrt. soproni, kaposvári és badacsonyi járata a lefagyott ónos eső miatt Balatonfűzfőn, Lesencetomajon, illetve Szigligeten akadt el, de jelentősebb késésekkel már mindhárom járat továbbment - közölte Barta János, a cég vezérigazgatója.A megyei közútkezelő kht. ügyeletese elmondta: Veszprém megyében az utak - főleg a megyeszékhely környékén és a Balaton-felvidéken - a lefagyott eső és ónos eső miatt rendkívül síkosak, reggel óta folyamatos a sózásuk. A mellékutak sózását még nem tudták mindenütt megkezdeni, így azok járművekkel nehezen járhatóak. Nem ajánlatos gépkocsikkal elindulni a megye mellékútjain - tette hozzá.

Herczeg Péter közlése szerint számos kisebb baleset volt Veszprém megyében vasárnap délelőtt - néhány helyen árokba csúsztak autók -, de a forgalmat akadályozó nagyobb karambol nem történt.

Késnek a vonatok

A váltóberendezések eljegesedése miatt 30-40 percet késtek a Keleti Pályaudvarról induló és oda érkező vonatok - közölte Kavalecz Imre, a MÁV Zrt. sajtófőnöke. A késések elsősorban a Budapest-Miskolc, a Budapest-Újszász-Szolnok és a Budapest-Komárom vonalon közlekedőket érintették délutánig, amikorra megszűnt a probléma.

A MÁV azt kéri az utasoktól, hogy óvatosan használják a vonatlépcsőket, mert azok menet közben eljegesednek. Az állomásokon a peronokat és az utastereket sózzák, illetve homokkal szórják fel a MÁV dolgozói - mondta a sajtófőnök.

A tűzoltókat vasárnap délelőtt harmincszor riasztották az útról árokba csúszott autók mentéséhez - mondta el Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Ez nem kiugróan magas szám - tette hozzá a szóvivő. Tájékoztatása szerint elsősorban Észak- és a Nyugat-Dunántúlon, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyében hívták árkokba csúszott járművekhez a tűzoltókat.

A szóvivő azt kérte, hogy akinek nem sürgős, ne induljon útnak.

"Bezárták" a Velencei-tavat

A hajnal óta tartó eső, ónos eső miatt vasárnap nem nyitott ki az Agárdon és Velencén kijelölt két Velencei-tavi korcsolyapálya.

A csapadék amúgy jó hatással lesz a jég minőségére, mivel az eső "elmossa" a havat, így az idő hidegre fordulásával igazi tükörjég várja majd a sportolni vágyókat - mondta az agárdi pályaként ismert Pop strand főrendezője.

Turbók János közlése szerint a korcsolyapálya újbóli megnyitásáról honlapjukon számolnak be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×