eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Lendvai: Sólyom megbélyegzett sok százezer szavazót

Az MSZP frakcióvezetője szerint Horn Gyula volt miniszterelnök kitüntetésének megtagadásával nemcsak a hetvenöt éves politikust bélyegeztek meg azzal, hogy az alkotmányos értékrendet veszélyezteti, hanem mindenkit, aki korábban rá szavazott.

Azok nevében szólunk, akik eddig úgy gondolták, hogy az ő döntésük, amelynek következtében Horn Gyula meghatározó politikai szerephez jutott, nem áll ellentétben az alkotmányos értékrenddel - közölte Lendvai Ildikó.

Hozzátette: Horn Gyula 1994-ben úgy lett miniszterelnök, a rendszerváltozás óta a legnagyobb kormánytöbbség élén, hogy a múltját mindenki ismerte.

Ha most az ő egykori választói azzal szembesülnek, hogy a köztársasági elnök állásfoglalása szerint, az ő választásuk szemben állt az alkotmányos értékrenddel, akkor a sérelem nem egy embert, egy hetvenöt éves politikust ért, hanem mindenkit, aki szerint az alkotmányos értékrendből nem az következik, amit az államfő levont - mondta a frakcióvezető.

Lendvai Ildikó kijelentette: 1956-ban Horn Gyula a rossz oldalon állt; nem a karhatalmistáknak volt igaza, az elmúlt húsz évben viszont mindent megtett a demokratikus rendszerváltozásért.

Úgy vélte, ha egy egész életutat tesznek mérlegre, akkor Magyarország múltjában és jelenében nemigen akadna ember, akinek nincsenek történelmi tévedései.A Köztársasági Elnöki Hivatal szerdán jelentette be, hogy Sólyom László államfő nem írja alá Gyurcsány Ferenc kormányfő kezdeményezését Horn Gyula kitüntetéséről.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korábban levélben javasolta Sólyom László köztársasági elnöknek, hogy 75. születésnapja alkalmából tüntesse ki Horn Gyulát, külügyminiszterként és miniszterelnökként az ország érdekében végzett tevékenységéért.

A kormányfő a Magyar Köztársaság Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetés adományozására tett javaslatot.

"Miniszterelnök Úr az előterjesztést Horn Gyula számos érdemével indokolja, a nyolcvanas évek közepétől a jelenkorig terjedő időből. Ezeket nem áll szándékomban vitatni. A kitüntetési előterjesztés vizsgálatát azonban nem lehet csupán az előterjesztésben megnevezett indokokra korlátozni, hiszen az erre szorítkozás nem biztosítaná, hogy a kitüntetés adományozása valóban összhangban legyen az alkotmány értékrendjével" - írta Gyurcsány Ferencnek címzett levelében az államfő.

"Vagyis a köztársasági elnöknek nem egyes elszigetelt érdemeket kell minősítenie, hanem arról kell gondoskodnia, hogy a kitüntetés adományozása ne sértse az alkotmány értékrendjét" - közölte az államfő.

Sólyom László szerint ezért vizsgálni kell a kitüntetésre javasolt ember "érdemességét". Ennek során az államfő által alkalmazható mérce a Magyar Köztársaság alkotmányos értékrendje.

Az alkotmány alapértékei azok a célkitűzések, amelyeket az 1956-os forradalom és szabadságharc célul tűzött ki. Az 1956-os forradalom tagadása a Magyar Köztársaság alkotmányos értékrendjének tagadása. A forradalmat eltipró Kádár-rendszer és a Magyar Köztársaság alkotmányos értékrendje egymással össze nem egyeztethető - írta a köztársasági elnök.

"A forradalom ötvenedik évfordulóján tartott összes beszédemben figyelmeztettem arra, hogy nem lehet egyszerre Kádár örökösének és '56 örökösének lenni. Nem kaphatja meg Horn Gyula ugyanazt a kitüntetést, amelyet Király Béla megkapott" - szögezte le Sólyom László.

Az Alkotmánybíróság az alkotmány értékrendjével ellentétes tevékenységnek értékelte a karhatalmi alakulatban való szolgálatot 1956-1957-ben. Az egyes fontos tisztségeket betöltő személyek ellenőrzését végző bizottság 1997-ben megállapította, hogy Horn Gyula 1956-957-ben karhatalmi alakulatban teljesített szolgálatot - emlékeztetett az államfő.

"Horn Gyula a forradalom 50. évfordulója alkalmából azt nyilatkozta a Die Welt című napilapnak, hogy a felkeléssel együtt sok bűnöző került szabadlábra, akik veszélyeztették a biztonságot. A pufajkás osztagban ő a törvényes rendet védte.
Az 56-os forradalom ilyen minősítése ellen már tavaly decemberben, az 1956. december 8-i sortűz áldozataira emlékezve felemeltem szavam Salgótarjánban" - tette hozzá.

"Horn Gyula karhatalmista volta 1956-ban, és különösen akkori szerepének értékelése és vállalása a forradalom ötvenedik évfordulóján 1956 értékeiről való állásfoglalás is. Egykori tette és mai állásfoglalása olyan alapvető ellentétben állnak a Magyar Köztársaság alkotmányos értékrendjével, hogy Miniszterelnök Úr előterjesztését Horn Gyulának az indokolásban felhozott érdemeire tekintettel sem teljesíthetem" - közölte Sólyom László.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×