eur:
393.27
usd:
354.9
bux:
72243.41
2024. szeptember 4. szerda Rozália

Több-biztosítós rendszer: ahány ember, annyi vélemény

Elkészült az a tanulmány, amely összefoglalja, milyen feltételek mellett érdemes működni a magánbiztosítóknak - a több-biztosítós rendszer bevezetése esetén. A bevezetésről az MSZP és az SZDSZ eltérően vélekedik. A szakértők is csak egy dologban értenek egyet: az átalakítás szükségszerű.

Az elemzők eltérően vélekednek a több-biztosítós modell bevezetésének következményeiről. Bokros Lajos egy korábbi konferencián például úgy fogalmazott: ez az egyetlen megoldás.

Németh György közgazdász-szociológus kijelentette: a több-biztosítós rendszer fő veszélye, hogy az üzleti szféra foglyul ejti az államot. A biztosítók - azáltal, hogy velük állnak szerződésben az állampolgárok - zsarolási pozícióba kerülnek, ki tudnak kényszeríteni akár egy esetleges járulékemelést is.

A szakértő úgy véli: az OEP átalakítása lenne a megoldás.

Rékássy Balázs, a GKI Egészségkutató Intézetének munkatársa szerint regionális egészségügyi kasszák felállítása is megoldást jelenthet.

A kormánykoalíción belül sem egyeznek meg a vélemények: a szabad demokraták a versenyt támogatják, a szocialisták többsége azonban ahhoz ragaszkodna, hogy a jelenlegi biztosítót, az Országos Egészségpénztárat alakítsák át.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×