eur:
393.15
usd:
355.71
bux:
72405.16
2024. szeptember 4. szerda Rozália
Nyitókép: Forrás: Twitter / Matheus Saldanha

Saldanha a legdrágább, de az Újpest vásárolt be a legjobban

Lezárult a 2024-es átigazolási idény az OTP Bank Ligában. A legnagyobb összeget a Ferencváros fizette ki, sőt, a bajnokcsapat csúcsokat döntött. A legnagyobb változást ugyanakkor az Újpest erősítései hozhatják az erőviszonyokban.

A Ferencváros nagy fogása a brazil Matheus Saldanha, aki a 2023–2024-es idényben a szerb élvonal gólkirálya lett az FK Partizan középcsatáraként. Az 1999-es születésű támadó évek óta járja a világot, játszott már Japánban (JEF United), Kínában (Csengtu Zsungcseng), Azerbajdzsánban (Neftci) és a belgrádi Partizanban is. Az előző kiemelkedően eredményes idénye volt, mert korábban soha nem jutott öt szerzett gól fölé egy szezonban, a szerb élvonalban ellenben 27 meccsen 17 gólt szerzett. A formáját átmentette a mostani elejére is, hat tétmérkőzésen háromszor talált a kapuba.

Saldanha piaci értékét a transfermarkt.de adatai, számításai szerint alaposan meglökte a Partizanban töltött időszak, immár nyolcmillió euro áll a neve mellett, ez 33 százalékkal több, mint az OTP Bank eddigi rekorderének, Abu Faninak a hatmilliós értéke. Sajtóforrások és az említett portál is hárommillió eurós vételárról tudnak, illetve tud, ez is rekord. Ebben a tekintetben Magyarországon nehéz valóban megbízható adatra szert tenni, de a források szerint biztosan felülmúlja a korábban szintén ferencvárosi Stjepan Lončar 2,5 millió eurós vételárát.

Még egyszer visszautalva a transfermarkt.de adataira: az OTP Bank Liga 14 legértékesebb játékosából 14 a Ferencváros keretébe tartozik, a 15., az orosz-örmény Szevikjan orosz lapinformációk szerint a Lokomotiv Moszkvához tart. Maradva az adatoknál: az OTP Bank Liga kereteinek összértéke 161,81 millió euró, ebből egyedül a Ferencvárosé 63,23. Immár és ennek az átigazolási időszaknak tulajdoníthatóan az Újpest kerete a második legértékesebb, de csak 12,40 millió eurót ér.

A zöld-fehérek – noha az eddigi formájuk nem éppen kiemelkedő – nyolc új játékost szerződtettek (Kady Borges, Stefan Gartenmann, Raul Gustavo, Virgil Misidjan, Isaac Pappoe, Philippe Rommens, Matheus Saldanha, Szalai Gábor), s további három visszatért a kölcsönadásból. A korábban kecskeméti, Svájcból megszerzett Szalai Gáboron kívül már mindannyian játszottak tétmeccset az idényben, sőt közülük elsősorban Rommens alapemberré vált rövid idő alatt. Az lenne Raúl Gustavo is, de eltiltása miatt eddig kevesebbet játszott.

Figyelemre méltó, hogy a Fradi, noha három játékosért is a magyar piacon kifejezetten magasnak számító, egymillió eurós összegnél nagyobbat adott ki (Saldanhán kívül Kady Borges és Rommens), többért adott el játékosokat, mint amennyiért vett, elsősorban az ötmilliós Marquinhosnak és a transfermarkt szerint négy és félmillióba került Lisztes Krisztiánnak tulajdoníthatóan.

Nagy nyertese lehet a nyári időszaknak az Újpest, amelynél jól érzékelhető, hogy véget ért a korábbi belga tulajdonos érája: a lila-fehérek majdnem kétmillió eurót elköltöttek az átigazolási piacon. A horvát Fran Brodić 1,5, Horváth Krisztofer 1 millió euróba került, Andre Duarte pedig 400 ezerbe. Az összeg felét behozta Csoboth Kevin eladása Svájcba, de körülbelül 200 ezer eurót Peter Ambrose eladásán is keresett a klub. Olyan, máris kulcsembereknek számító futballistákat, mint Riccardo Piscitelli, Bese Barnabás és João Nunes ingyen szerzett meg a klub, mint ahogyan a néhány napja érkezett Fiola Attilát is.

Érdekes, hogy az újonc ETO, amely eddig mindössze egy pontot szedett össze a bajnokságban, 12 külföldi játékossal erősítette meg a keretét, közülük azonban csak a francia-tunéziai Wajdi Sahliért kellett fizetni az előző klubnak. Értékes szerzemény lehet az algériai Ahmed Nadir Benbuali.

A Paks és a KTE nem szakított a hagyományokkal, csak magyar játékossal erősített, a Puskás Akadémia szinte a tavaszi keretével játszik, csak Laros Duarte és a Honvéd szurkolói által azóta „kiátkozott” Kerezsi Zalán érkezett.

Az előző bajnoki szezon legjobb három kapusából kettő távozott: Szappanos Péter jól mutatkozott be Szaúd-Arábiában, az el-Fatehnél, Tóth Balázs még nem védett tétmeccsen Angliában, a Championshipbe, a Blackburn Rovershez került. A Fehérvártól egyébként sok játékos távozott, a két eladásból, Tóth Balázséból és Schön Szabolcséból több mint 2 millió eurót vett be a klub. Ugyancsak jól zárt ilyen szempontból a DVSC, amely másfél millió euróért adta el a francia RC Lensnak a nigériai Hamzat Ojedirant.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Lesz valaha karbonsemleges épületállományunk? - Nyíltan beszéltek céljaikról az ingatlanszakma szereplői

Lesz valaha karbonsemleges épületállományunk? - Nyíltan beszéltek céljaikról az ingatlanszakma szereplői

A Portfolio Sustainable World 2024 konferencia egyik délutáni kerekasztal-beszélgetése során a szakértők azt járták körül, hogy az egyes ingatlanpiachoz kötődő szereplők miként tudnak hozzájárulni az épületállomány zöldítéséhez, hogyan látják a kereskedelmi ingatlanok átalakulási folyamatát, a lakóépületek energiahatékonnyá tételét és a jogi vagy éppen finanszírozói környezet ennek megfelelő támogatását, vagy éppen hiányát. Emellett Szemerédi Dóra Diána, a Gránit Pólus Management ESG és vállalati kapcsolatokért felelős vezetője a Westend kapcsán osztotta meg a tapasztalatait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 4. 15:11
2024. szeptember 4. 11:33
×
×
×
×