eur:
390.72
usd:
359.87
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Mit tesz Csepel a szigetcsúcsért kapott pénzzel?

Amennyire kivételezett kerület volt Csepel a szocialista érában, annyira mostohagyereknek számított a rendszerváltás után. A fővárosi vezetés nem sok forrást juttatott a kerületnek, amely pedig saját bevételek hiányában nem tudott továbblépni. Ezen a helyzeten az északi szigetcsúcs eladása segített, de egyben ez az üzlet okozta a legnagyobb vitákat is. Az InfoRádió esti választási vitaműsorában az MSZP és a Fidesz csepeli polgármesterjelöltjét látja vendégül.

Az Anonymus szerint Árpád fejedelem lovászmesteréről elnevezett szigetről az első okleveles emlék 1138-ban keletkezett, mely Csepelt jobbágyközségként említi.

A nagy ugrást az addigi falunak a Weiss Manfréd gyár megtelepedése jelentette a századforduló előtt. A II. világháború után Csepel Művekre átnevezett óriásüzem a szocialista érában is meghatározta az 1950-től már Budapesthez csatlakozó város képét.

Vitatott értékesítés

A kerületet 1994 óta Tóth Mihály szocialista polgármester vezeti. Csepel sokáig alacsony bevételeinek foglya volt, ráadásul a megígért nagyobb fejlesztéseket a fővárosi önkormányzattól sem tudta bevasalni a vezetés.

Ez a helyzet tavaly az északi szigetcsúcs eladásával változott, amely egyrészt befektetőt vonzott az addigi káposztaföldekre, másrészt tízmilliárdos bevételt hozott a kerületnek.

A kiterjedt terület értékesítését azonban máig vita kíséri. A helyi ellenzék és részben a fővárosi önkormányzat is attól tart, hogy Budapest legértékesebb fejlesztési területén ellenőrizhetetlen építkezések kezdődnek.

Szó esett már tízezer lakás, valamint kormányzati központ építéséről is, ám bármi létesül itt, a kerületnek szüksége lesz legalább egy, ideális esetben pedig kettő Duna-hídra. Az Albertfalvai híd és a Galvani híd ugyan szerepel a főváros hosszú távú terveiben, de szakértők szerint tíz éven belül egyik sem épül meg.

A több mint tíz éve szorgalmazott gerincút építését egy másik hatalmas projekt, a központi szennyvíztisztító építésének elindulása segíti. A gerincút előkészítése mindazonáltal akadozik a terület kisajátítási problémái miatt.

Felszabdalt Csepel Művek

Az egykori szocialista fellegvár, a Csepel Művek mára átalakult. Óriási területét felszabdalták, és ezerféle vállalkozás ütött tanyát rajta. Szabályozását pont ez a tulajdonjogi káosz teszi egyelőre lehetetlenné.

Nagy tiltakozást váltott ki az egykor a gyárhoz tartozó Weiss Manfréd Kórház 2003-as bezárása. A kerület vezetése szerint a lerobbant kórház helyén 1,7 milliárd forintért felújított szakrendelő lesz, az aktív kórházi ágyak elvesztését pedig az egészségügyi fejlesztéssel ellensúlyozni lehet. Az ellenzék máig is azt hangoztatja, hogy a kórház bezárása tévedés volt.

A már korábban említett forráshiány miatt a kerület lemaradt egy kissé a többitől a földutak burkolásában és a csatornázottságban is, a szigetcsúcs eladásából származó pénzből viszont megkezdik a felzárkózást.

Kevésbé jelentős, de az embereket rendkívül bosszantó probléma még a szigeten évről-évre jelentkező szúnyograjzás is, a vérszívók irtására ugyanis nem mindig jut elég pénz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×