Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fél évet élt az áfacsökkentés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány elfogadja, hogy a 15 százalékos áfakulcs 17, a 20 százalékos pedig 23 százalékra emelkedjen - közölte Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén. Az elemző nagyobb bevételt jósol, a Fidesz igazságtalanságról beszél, az SZDSZ pedig nem is tudott róla.

Katona Tamás hozzátette: a korábbi egyeztetéseken elhangzott munkáltatói és szakszervezeti javaslatra kerestek olyan megoldást, hogy ne a 15 százalékos kulcsot kelljen 20 százalékra emelni. Ezt a feltételt teljesítené a 17 és 23 százalékos áfakulcs.

Ez a megoldás kevesebb terhet jelent az alacsony jövedelműek által leginkább vásárolt és igénybevett szolgáltatások alacsonyabb ára miatt, illetve a kereskedelmi forgalom sem csökkenne olyan mértékben, mintha 20 százalékra emelnék a 15 százalékos kulcsot.

Szélesebb termékkör, nagyobb bevétel

A két áfakulcs emelése jóval nagyobb termékkört érint, mint a 15 százalékos kulcs 20 százalékra emelése, ami az eredeti kormányzati elképzelésekben szerepelt. Így ez a lépés nagyobb bevételt jelent az államnak - mondta az InfoRádióban a Takarékbank elemzője.

Suppan Gergely szerint az intézkedés erre az évre mintegy 10-20 milliárd többletbevételt jelent az eredeti tervekhez képest, éves szinten pedig akár 60-70 milliárdos többletet is jelenthet. Kérdés persze, hogy a reáljövedelmek, illetve az életszínvonal csökkenése mennyire veti vissza jövőre a fogyasztást - tette hozzá az elemző.

Suppan Gergely megjegyezte: a most bejelentett lépés inflációs hatása magasabb, mint az eredeti elképzelésé, így várhatóan egy-kéttized ponttal felfelé módosulnak az inflációs várakozások.

Fidesz: igazságtalan, ráadásul Gyurcsány nem is ezt ígérte

A Fidesz kommunikációs vezetője szerint igazságtalan és helytelen lépés az áfa emelése. Szijjártó Péter az InfoRádiónak nyilatkozva emlékeztetett: a választási kampányban Gyurcsány Ferenc tagadta, hogy a nyáron emelkedik az általános forgalmi adó mértéke.

"A választási kampányban azt mondta Gyurcsány Ferenc, hogy miért lenne áfaemelés, ehhez képest ma ott tartunk, hogy örülni kellene annak, hogy az előzetesen bejelentett mérték helyett csak kisebb mértékben emelik az áfát" - fogalmazott Szijjártó Péter.

A Fidesz kommunikációs vezetője szerint a 15 százalékos áfakulcs 17 százalékra emelése a szerényebb anyagi körülmények között élő családoknak nagy terhet jelent majd, hiszen ők azok, akik bevételük nagy részét az ebbe a kulcsba tartozó alapvető fogyasztási cikkekre és élelmiszerekre költik. "Gyurcsány Ferenc most őket hozta nagyon nehéz helyzetbe" - vélekedett Szijjártó Péter.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett: tavaly nyári vitájukban Orbán Viktor azt kérte Gyurcsány Ferenctől, hogy az adóreformot ne az áfacsökkentéssel kezdjék, mert az elsősorban a gazdagabbaknak kedvez, inkább az szja legalsó sávját csökkentsék 18-ról 13 százalékra.

Az SZDSZ-t elfelejtették tájékoztatni?

A Szabad Demokraták Szövetsége nem tudott az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén bejelentett áfaemelésről - mondta a párt elnöke.

Erről nem volt kormánydöntés - jelentette ki Kuncze Gábor, akinek nyilatkozatát bővebben itt olvashatják.