eur:
392.38
usd:
367.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Gémesi: a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntik

Nem ért egyet a héten a parlament elé terjesztett önkormányzati reform több pontjával a Magyar Önkormányzatok Szövetsége. A szervezet elnöke erről a gödöllői Magyar Polgármesterek VI. világtalálkozójának szünetében nyilatkozott az InfoRádiónak.

Gémesi György hangsúlyozta: számos elképzelés, például a kötelező kistérségi társulás létrehozása, sérti az önkormányzati alapjogokat.

Ez arról szól, hogyan akarja begyűrni a döntéshozó a települési szintet - vélekedett Gödöllő polgármestere.

Gémesi György a helyhatóságokat is érintő takarékossági intézkedésekkel összefüggésben úgy vélte: a települések működését veszélyeztetik az új javaslatok, a többi között az igazgatási költségek 5 százalékos csökkentése, vagy az önkormányzati képviselők tiszteletdíjának mérséklése.

Települési szinten nincs már mit csökkenteni, a kistelepülések legfeljebb intézményeik bezárásával tudnának spórolni. Ez összesen kétmilliárd forint megtakarítást hozhat, miközben kiöntik a gyereket a fürdővízzel együtt.

Sólyom: az önkormányzatoknak túl kell élniük

A Magyar Polgármesterek VI. Világtalálkozójának megnyitóján a köztársasági elnök a települési önkormányzatokat nevezte a legfontosabb döntések helyszínének.

Sólyom László az önkormányzáshoz való jog jelentőségét hangsúlyozva úgy fogalmazott: annak minden reformot túl kell élnie.

A világtalálkozóról szólva az államfő kiemelte a határon túli magyarokkal való együttműködést, és emlékeztetett arra, hogy a rendezvényen a résztvevők fele most is a szomszédos országokból érkezett.

Székelyföld autonómiájáért

A csíkszeredai polgármester Székelyföld területi autonómiájának támogatását kérte a gödöllői találkozón. Ráduly Róbert az InfoRádióban úgy fogalmazott: a kérdésben különösen fontos lenne a pártállástól független összefogás.

Csíkszereda polgármestere arról is beszélt, hogy a romániai magyar szervezetek nézetkülönbségei ellenére szerinte Románia jövőre tervezett uniós csatlakozása előtt fel lehet hívni Brüsszel figyelmét a székelyföldi autonómia fontosságára.

A Magyar Polgármesterek VI. Világtalálkozóján az önkormányzati kérdések mellett az autonómia ügyét is megvitatják a magyarországi és a határon túlról érkezett polgármesterek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×