eur:
392.43
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Államtitkári posztok: megszüntet és megtart

Az új kormányzati struktúrában feleannyi államtitkár dolgozhat, igaz az InfoRádió számításai szerint van olyan minisztérium, ahol egyáltalán nem változik a számuk, csak a pozíciók megnevezései. A legtöbb államtitkári vagy helyettes államtitkári poszt a Miniszterelnöki Hivatalban szűnt meg: szám szerint hat.

A második Gyurcsány-kormány megalakulása után a központi igazgatási reformot követően a helyettes, a politikai, a közigazgatási és címzetes államtitkári székek megszűntetésével az államtitkárok száma majdnem felére csökkent.

A legtöbb államtitkártól a Miniszterelnöki Hivatalban váltak meg, ahol 17 posztból az új rendszerben négy maradt meg, igaz ehhez hozzá kell még adni öt szakállamtitkári pozíciót.

Jól járt az oktatási tárca

Az államtitkárok számát tekintve jól járt az összevonással az Oktatási és Kulturális Minisztérium. Az oktatási tárcánál korábban hét, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában öt államtitkár dolgozott, most összesen hatan felelnek majd a két területért, egy államtitkár és öt szakállamtitkár.

A Gazdasági és Közlekedési tárcánál is kevesebb az államtitkár, szám szerint néggyel. Bár Kóka János gazdasági miniszter korábban egy államtitkárról, egy infrastruktúráért felelős szakállamtitkárról, egy gazdaságfejlesztési szakállamtitkárról és egy nemzetközi kapcsolatokért felelős szakállamtitkárról szólt, a tárca weboldalán feltűnik egy újabb, a gazdasági főigazgatóságot vezető szakállamtitkári poszt.

Nincs változás a Honvédelmi Minisztériumban

A Környezetvédelmi Minisztériumban, valamint a Külügyminisztériumban hárommal, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban kettővel csökkent az államtitkárok száma.

Nincs jelentős változás az egészségügyi tárcánál, ahol öt államtitkár helyett az új struktúrában négyet alkalmaznak. Érdekesség, hogy a Honvédelmi Minisztériumban ugyanannyi az államtitkárok száma a karcsúsítás után mint előtte.

Július elsejétől dolgoznak

A most alakult Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumban a miniszter helyettesén kívül öt szakállamtitkár, az Igazságügyi és Rendészeti tárcánál pedig négy szakállamtitkár dolgozhat majd.

Az, hogy a reform hogyan mutatkozik meg a Pénzügyminisztérium, valamint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium felső vezetésében nem lehet tudni, július elsején azonban biztosan kiderül, ugyanis a szakállamtitkárok akkor állnak majd munkába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×