eur:
392.28
usd:
366.98
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nemsokára megérkezik a repülő Ovális Iroda

George Bush amerikai elnök ma a világ leghíresebb légi járművén, az Air Force One fedélzetén érkezik Budapestre.

Ez a gép az elnöki hatalom jelképe, pedig valójában "csak" egy "felturbózott" Boeing 747-es, átalakítva a rendkívüli utas igényeinek megfelelően.

Számos legenda övezi, az azonban valóban igaz, hogy nem egy, hanem két Air Force One van: ráadásul a hagyomány szerint minden repülőgépnek "Air Force One" a rádiós hívójele, amelynek fedélzetén az Amerikai Egyesült Államok elnöke tartózkodik.

A saját elnöki repülőgép gondolata 1944-ben Franklin D. Roosevelt fejében született meg: ő volt az, aki utasítást adott az elnök és kísérete szállítására alkalmas légi járművek megtervezésére.

Az utána következő húsz évben különféle négymotoros, propellermeghajtású repülőgépeket használtak erre a feladatra. Az első sugármeghajtású repülőgép 1962-ben állt szolgálatba Air Force One-ként.

A ma használatban álló elnöki különgép-különítmény két speciálisan kialakított Boeing 747-200B típusú gépből áll. Az elnöki különgép igyekszik elsőszámú utasa minden létező igényét kielégíteni.

Legkülönlegesebb felszerelése a védelmi-kommunikációs rendszer, beleértve 85 telefon- és 19 lehallgatás-biztos, lenyomozhatatlan, megzavarhatatlan telefon- és videóvonalat. Elektronikus vezetékeinek hossza összesen 238 kilométer, és a leírások szerint az elektromágneses viharoknak is ellenáll.

Védelmi rendszerének felépítése természetesen titok, de az nem, hogy tervezői egy atomtámadásra is felkészítették, amelynek bekövetkeztekor az Air Force One repülő hadiparancsnoksággá alakulna át.

Idén áprilisban az Egyesült Államokban nagy botrányt okozott, hogy az amerikai légierő (USAF) egyik weboldalán megjelentek az elnöki különgép különleges adatai. A hackerek a gép rakétaelhárító rendszeréről, a repülőgépen szolgálatot ellátó őrök pozíciójáról, a fedélzeti orvosi rendszerekről és az oxigéntartályok elhelyezkedéséről nyújtottak tájékoztatást.


Air Force One

Az Air Force One természetesen független minden polgári légitársaságtól, hivatalosan az "Elnöki Légihíd Csoport" alá tartozik, bázisreptere pedig az Andrews katonai légitámaszpont a marylandi Suitlandben.

Az elnöki különgép tankolás nélkül 12 ezer 600 kilométert képes megtenni, és a Fehér Ház urán kívül akár hetven utast is kényelmesen elvisz összesen 370 négyzetméteres fedélzetén.

A gépen a konferenciaterem, a nappali szoba és több tárgyaló mellett külön rész - kvázi egy kisebb lakás - dukál az elnöknek és feleségének, valamint a velük utazó személyzetnek, legénységnek, sőt még az újságíróknak is.

Az étkezésről két fedélzeti konyha gondoskodik, amelyek egyszerre akár száz vendégre is főznek, ha kell. Van orvosi szoba és egy kisebb gyógyszertár is a gépen.

Az Air Force One, vagy talán maga az elnök kultuszát érzékelteti, hogy az Egyesült Államokban külön nemzeti múzeumot nyitottak az elnöki különgépeknek.

Létezik egyébként Air Force Two is. Ezt a mindenkori alelnök használja, ez egy Boeing 757-200/C32-es. Van egy elnöki helikopter is. A hívójele Marine One, típusa pedig Sikorsky VH-3D.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×