eur:
392.25
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Korábban tagadták, most ténnyé válik a fizetős oktatás és az egészségügy

Noha a kormánypárti politikusok a választási kampányban tagadták, hogy fizetős lesz az egészségügy és az oktatás, az indokolatlan orvoshasználat visszaszorításának szándéka valószínűleg vizitdíjat, az utólagos képzési hozzájárulás pedig tandíjat jelent.

A választási kampány hevében, február végén egy konferencián mindegyik parlamenti párt oktatáspolitikusa, köztük Sándor Klára SZDSZ-es ügyvivő és Arató Gergely az oktatási tárca leköszönő szocialista politikai államtitkára is egyetértett abban, hogy a tandíjmentes hallgatók ez után is ingyenesen tanulhassanak a felsőoktatásban.

Ezzel szemben az azóta nyilvánosságra hozott kormányprogramban az szerepel, hogy a kabinet 2007-től utólagos képzési hozzájárulást vezet be az államilag finanszírozott hallgatók számára. Így a jövőben a diákoknak a képzés után részletekben vissza kell fizetniük a tandíjnak megfelelő összeget.

A HÖOK és az ellenzék ellenzi

Az ellenzéki pártok, a Fidelitas és az Ifjúsági Demokrata Fórum mellett a HÖOK is ellenzi a tervet. Ekler Gergely elnök az InfoRádiónak úgy vélekedett: a jelenlegi társadalmi berendezkedés ezt nem teszi lehetővé.

"Ismerve, hogy a magyar társadalom milyen anyagi kondíciókkal rendelkezik, ismerve, hogy a felsőoktatásba bekerülő fiatalok döntő része nem tőkeerős családokból származik, úgy vélem, hogy hiba lenne bármilyen tandíj, költségtérítés, utólagosan finanszírozott tandíj, vagy bármi hasonló dolog bevezetése" - hangsúlyozta a HÖOK-elnöke.

Vizitdíj vagy nem vizitdíj?


Ugyancsak a választási kampányban, amikor Varga Mihály, a Fidesz alelnöke arról beszélt, hogy a kormány fizetőssé akarja tenni az egészségügyet, Kökény Mihály, a parlament Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke az InfoRádióban cáfolta ezt.

"Még egyszer megerősítem, hogy sem a kormány, sem az MSZP programjában a fizetős szolgáltatások bevezetése nem szerepel" - hangsúlyozta akkor Kökény Mihály.

A miniszterjelölt szerint már most is fizetős az egészségügy

A kijelölt szabad demokrata egészségügyi miniszter parlamenti meghallgatásán ugyanakkor nem zárta ki a vizitdíj bevezetését, melynek célja, hogy az emberek csak akkor keressék fel az orvosukat, ha valóban betegek. Molnár Lajos szerint azonban az egészségügy sosem volt ingyenes.

"Most van vizitdíj! Szabályozatlanul, magas összeggel, igen elterjedt, fizeti bizony az is, akinek ez nagy teher, nem kap érte szociális rekompenzációt és ez a hálapénz" - mutatott rá a miniszterjelölt.

Molnár Lajos szerint a szociálisan rászorulók visszakapnák azt a pénzt, amelyet a háziorvosnál fizetni kellene.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×