eur:
392.43
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Újságíró-verés: a rendőrség és a sajtószabadság

Feljelentést tett a rendőrségen az a fotós, akit a szombati Újpest-Fehérvár meccset követően bántalmaztak a rendőrök. Bár az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese egyelőre nem indít vizsgálatot az ügyben, Takács Albert az InfoRádióban kijelentette: a rendőrség nem korlátozhatja a sajtó munkáját, csak azért mert az nem tetszik neki.

"A fotós, az újságíró közterületi eseményekről szabadon tudósíthat. Bármennyire kellemetlen, bosszantó, vagy egyéb oknál fogva nem kívánatos a sajtó jelenléte egy ilyen közterületi eseménynél, e miatt az ő munkáját nem szabad korlátozni. Ez a sajtószabadság egy lényeges része" - mondta az InfoRádióban Takács Albert.

A helyettes ombudsman szerint rendőri intézkedés során ugyan korlátozható a sajtó mozgása, például kordonnal, de a kordonon kívülről minden esetben fényképezhet a fotóriporter.

Takács Albert hozzátette: az eset pontos részleteinek ismerete nélkül nem tud egyértelműen állást foglalni, de abból, ami az újságokban megjelent, elsőre úgy tűnik, hogy itt "nem szakszerű és nem jogszerű rendőri intézkedés történt".

A rendőrség nem nyilatkozik


Az InfoRádió megkeresésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője nem kívánt nyilatkozni. Schön Péter, csupán annyit mondott: továbbították a Magyar Nemzet újságírójának feljelentést az ügyészségre.

A szóvivő korábban az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy egy műveleti területen mindenki a maga felelősségére tartozódhat.

Semmi dolga ott egy fotósnak?


Az ügyben megszólalt a Magyar Televízióban a Budapesti Rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatója is. Lapid Lajos úgy fogalmazott: semmi dolga ott egy fotósnak, ahol rendőrök próbálnak megfékezni szurkolókat.

Arra a felvetésre, hogy a rendőrök a fényképezőgépről felismerhették volna, hogy nem szurkolóról van szó, az ezredes azt mondta: egy profinak látszó fényképezőgép nem minősít, bárkinek lehet fényképezőgépe.

Mi is történt?


A szombati Újpest-Fehérvár meccset követően a szurkolók a Puskás Ferenc stadion mellett verekedtek össze a rendőrökkel. Kilenc rendőr megsérült, tizenegy szurkolót pedig őrizetbe vettek.

A Magyar Nemzet fotósa a Stefánia úton ment, amikor lovas rendőrökre és szirénázó rendőrautókra lett figyelmes. A rendőrök és a szurkolók összecsapásának helyszínére érve lefotózta a betört ablakú rendőrautókat és az intézkedő rendőröket is, akik többeket földre tepertek és megbilincseltek.

A fotós szerint az egyik rendőr odaszólt neki, hogy ne fotózzon, mire ő közölte: a munkáját végzi. Ekkor az egyik egyenruhás odarohant hozzá és egy gumibottal bordán ütötte. Segítségére sietett a Blikk fotósa, akit azonban gázsprayvel arcon fújt az egyik rendőr.

A Blikk fotósa bocsánatkérést vár, a Magyar Nemzeté feljelentést tett

A Blikk újságírója bocsánatkérést vár a rendőrségtől. A Magyar Nemzet fotósa viszont feljelentés tett a rendőrségen.

Az ügyben az InfoRádió megkereste a Fővárosi Főügyészséget is, de oda egyelőre a feljelentés nem érkezett meg, így a bántalmazásról nem nyilatkoztak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×