eur:
392.91
usd:
366.42
bux:
66890.74
2024. április 25. csütörtök Márk

Drasztikusan csökkent a Magyarországra érkező gáz mennyisége

A normálisnál jelenleg 40 százalékkal kevesebb gáz érkezik Magyarországra. A MOL Csoport kommunikációs igazgatója szerint Magyarország másfél hónapra elegendő tartalékkal rendelkezik. A gazdasági miniszter közben bejelentette, hogy az orosz Gazprom alelnöke megígérte, hogy helyreállítják a szállítást.

40 százalékos csökkenés

Ferencz I.Szabolcs az InfoRádiónak elmondta: egy átlagos téli napon 65-70 millió köbméter gáz fogy Magyarországon, ugyanakkor legfeljebb 42 millió köbméter érkezik.

Ez azt jelenti, hogy normális téli napokon is a nyáron felhalmozott készletekkel kell kiegészíteni a napi ellátást.

A MOL Csoport kommunikációs igazgatója szerint pillanatnyilag megfelelő mennyiségű gáz van a tárolókban.

Átlagos téli fogyasztást feltételezve, ha egyáltalán nem érkezne földgáz Magyarországra, a tartalékok akkor is elegendők lennének másfél hónapra – mondta Ferencz I.Szabolcs.

Orosz ígéret

Közben a Gazprom orosz energiaipari vállalat alelnöke, Alexander Medvegyev telefonon ígéretet tett Kóka János gazdasági és közlekedési miniszternek, hogy megtalálják azt a műszaki megoldást, amivel biztosítható Magyarország számára a szerződött gázmennyiség.

Kóka János gazdasági miniszter az InfoRádiónak azt mondta, hogy már a Parlament előtt van az a javaslat, amely stratégiai gáztárolók építéséről rendelkezik. Az előterjesztést várhatóan februárban fogadják el.

A gazdasági miniszter közölte azt is, hogy felvette a kapcsolatot osztrák és német kollégájával, valamint folyamatos az egyeztetés Magyarország és a visegrádi országok között, valamint diplomáciai csatornákon Ukrajnával is folynak az egyeztetések.

A délelőtt folyamán az érintett tárcák, szakértők és a MOL képviselői megbeszélést folytattak a kialakult helyzetről.

A nagyfogyasztóknál nincs zavar

A MOL Rt. kommunikációs igazgatója korábban arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy 16 olyan nagyfogyasztó van, amelyekkel a MOL szerződésben szabályozta, hogy – bizonyos kedvezmények fejében – bármikor átállnak olajfogyasztásra.

Az ipari nagyfogyasztóknál egyelőre nem jelent zavarokat az, hogy kevesebb gáz érkezik az országba. Szaniszló Mihály, az Ipari Energiafogyasztók Fórumának elnöke az InfoRádiónak elmondta: az összes energiafelhasználás 10 százalékát érinti a MOL által kezdeményezett átállás a gázról az olajtüzelésre.

A Mol is kevesebbet szállít

A MOL Rt. időközben értesítette külföldi tranzit partnereit, köztük a szerbeket és a bosnyákokat, hogy a további csökkenés miatt nem tudja maradéktalanul teljesíteni tranzitszállítási kötelezettségeit.

A kialakult helyzet oka az, hogy a Gazprom orosz állami vállalat vasárnap elzárta az Ukrajnába irányuló gázcsapokat, azt állítva, hogy Kijev nem írta alá az idei szállításokra vonatkozó egyezményt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×