INFORÁDIÓ
2021. május 15. szombat
Szonja, Zsófia

hírek

inforádió

vásárlás

áru

Erős téveszme él a vásárlók fejében

InfoRádió

Nem köteles a kereskedő visszavenni a terméket akkor, ha az nem hibás. Egy felmérés szerint azonban a legtöbb üzlet nyújt valamilyen csere- vagy más lehetőséget, ha nem tetszik a megvásárolt áru.

A kereskedőket semmilyen jogszabály nem kötelezi arra, hogy üzletekben (nem webáruházakban) visszavegyenek olyan termékeket, amelyek nem hibásak – mondta el az InfoRádiónak Siklósi Máté, a CP Contact ügyvezetője.

„Egy nagyon erős téveszme kering a magyar vásárlói fejekben, és sokszor az eladókéban is.

Nagyon sokszor hiszik azt, hogy 3 vagy 8 vagy 14 napig a kereskedőnek kötelezettsége visszafizetni a pénzt, ha meggondoljuk magunkat” 

– mondta Siklósi Máté.

Annak ellenére, hogy ez tévedés, a kutatásuk azt mutatja, hogy ezt az igényt a legtöbb üzlet már igyekszik kielégíteni. Így alakulhatott ki az a rendszer, hogy az üzletek - szektoroktól függően - akár 15-30 napig is visszafizetik a pénzt, ha a terméket eredeti állapotában, használatlanul visszaviszik.

Mik számít hibás termék visszavételének? 

  • Webshopoknak a hibás termékeket akkor vissza kell venniük, ha azt egy kicsit is  használták.
  • Az üzleteknél van szavatosság és jótállási kötelezettség is. Ha a termék valamilyen módon nem nyújtja azt, ami elvárható lenne (például nem melegít a mikrohullámú sütő, a cipőnek leválik a talpa, vagy a ruha cipzárja nem jó), akkor szintén kötelesek visszavenni.

Nyugta és csomagolás kell

Siklósi elmondta, hogy az üzlettől függ, hogyan veszi vissza a „nem tetsző” terméket, mivel ebben az esetben a jogszabály nem ír elő semmilyen kötelezettséget. Általánosságban elmondható, hogy nyugtát, számlát, illetve a termék eredeti csomagolását és dokumentációiját is visszakérik, és ezután nyílik arra lehetőség, hogy az árut becseréljék, vagy a vevők levásárolhassák az adott termék árát, vagy akár vissza is fizetik a visszavitt termék árát.

Kapcsolódó hang

A legtöbb ember rosszul tudja, hogy mikor kell az üzletnek visszaadnia a termék árát
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018