eur:
387.41
usd:
357.73
bux:
68263.44
2024. május 23. csütörtök Dezső
Az utcákat és az árkokat tisztító emberek Kolontáron. A MAL Zrt. Ajka melletti egyik tározójának gátja október 4-én átszakadt, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen vesztették életüket az iszapömlés következtében, három embert eltűntként tartanak nyilván, s összesen százhuszonhárman sérültek meg.
Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

"Percek alatt elérte az iszap a Kossuth utcát"

A vörösiszap-katasztrófa áldozataira emlékeztek a tragédia nyolcadik évfordulóján.

Tili Károly, Kolontár polgármestere az M1 csatornán személyes emlékeit felidézve elmondta, hogy 2010. október 4-e a polgármesteri hivatalban munkaszüneti nap volt, tekintettel az előző napi önkormányzati választásokra.

12.20 perckor kapta a telefonhívást, hogy gond van a gátnál. Ekkor értesítette a katasztrófavédelmet. Néhány perccel később már arról tájékoztatták, hogy az iszap elérte a Kossuth utcát. A katasztrófavédelem visszahívta, és azt mondták, "nagy a baj, de útban van a segítség".

Az iskolában a gyermekek az emeletre menekültek. A tűzoltók hátukon hozták ki őket.

Az iszapömlés következtében két utca - a Malom és a Kossuth utca egy része - teljesen eltűnt. Ez 32 lakóházat érintett - mondta a polgármester. Tili Károly szólt arról, hogy a tragédia napján minden évben 12.30 órakor megszólalnak a harangok.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Kormányinfó: elmarasztalja az Európai Bíróság Magyarországot az EP-választások előtt

Kormányinfó: elmarasztalja az Európai Bíróság Magyarországot az EP-választások előtt

A kormány áttekintette a háborús helyzetet, amely szerintük Ukrajna számára kedvezőtlenül alakul, a sorozás pedig a kárpátaljai kisebbségre is kiterjedhet. Az Európai Unió Bíróságnál több magyar eljárás is zajlik, ezek közül a menekültügyi rendszer miatt hozott korábbi ítélet végrehajtása kapcsán újabb elmarasztaló döntésre számítanak, a kabinat arra számít, hogy napi pénzbírság kiszabásáról dönt majd a testület – ismertette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. A kormány legújabb döntéseit ismertető eseményt élőben közvetítjük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×