eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Munkagépek dolgoznak az ajkai kilences számú vörösiszap-tározó megerősített gátja mellett, Kolontáron 2015. szeptember 30-án. Október 4-én lesz a vörösiszap-katasztrófa ötödik évfordulója.
Nyitókép: MTI / Kovács Tamás

Mégis jó lehet valamire a vörösiszap

Másfél milliárd forint áll rendelkezésre annak kutatására, hogy milyen módon hasznosítható újra az ajkai tározóban lévő vörösiszap.

Mintegy másfél milliárd forintból kutatja a vörösiszap újrahasznosítási lehetőségeit egy öttagú konzorcium - jelentette be a projekt vezetője Székesfehérváron. Penk Márton elmondta, a konzorcium célja a hazai, elsősorban az ajkai tározókban bányászati és vegyipari hulladékként lerakott vörösiszapban található ásványi nyersanyagok kinyerési lehetőségeinek kutatása, valamint hasznosítási eljárások és technológiák fejlesztése.

A projekt mintegy másfél milliárd forintból, több mint egymilliárd forint európai uniós támogatással 2021-ig tart.

Ma Magyarországon Penk Márton tájékoztatása szerint

bő 50 millió tonna vörösiszap található Ajka, Almásfüzitő és Mosonmagyaróvár térségében.

A projekt során a vörösiszapban található fémek és ritkaföldfémek kinyerésére,

építőipari alapanyagok gyártására, biológiai eljárások alkalmazására, talajjavítási lehetőségek feltárására keresnek megoldásokat.

Az öttagú konzorciumban a konzorciumot vezető kohászati, elsősorban alumíniumipari másodnyersanyag hasznosítással foglalkozó Martin Metals Kft. végzi a vastartalom kinyerését és az ásványi anyagok építőipari előkészítését.

A Pannon Egyetem egyrészt a vörösiszapban található értékes alapanyag, a szkandium és más fémek kinyerésére valósít meg komplex technológiai kutatást. Emellett, mivel a módosított összetételű vörösiszap építőipari termékek gyártásának alternatív nyersanyaga is lehet, az építőipari hasznosítás lehetőségeire is indítanak kutatásokat.

A lúgos kémhatású vörösiszap savas jellegű hulladékokkal, biomasszákkal történő reagáltatását és környezetbarát technológiákkal történő feldolgozását is vizsgálják majd.

Az ajkai tárolókat kezelő Geovol Kft. a vörösiszap lúgcsökkentési kísérletekkel történő előkészítését és a sajtoláshoz közeli kutak megfigyelését végzi.

A Golder Associates Zrt. az ajkai tárolótérben visszamaradt hasznosítható nyersanyagok mennyiségének és tulajdonságainak pontosítását, a vörösiszap tároló földtani környezetének leírását, pontosító felméréseket és a környezeti kockázatokat számszerűsíti.

A Bay Zoltán Nonprofit Kft. kutatóintézete pedig új biológiai eljárásokkal baktériumok felhasználásának lehetőségeit kutatja és eljárásokat dolgoznak ki a fémkinyerés biotechnológiai módszereire.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×