eur:
395.76
usd:
369.3
bux:
70647.04
2024. június 25. kedd Vilmos
Nyitókép: Facebook

Halálosan mérgező halat találtak a horvát Adrián

Ezerszer mérgezőbb anyag van az ezüst csikóhalban, mint a cián.

A horvátországi Isztriai-félszigeten, a Medulin-öbölben található Ceja sziget közelében a Lagocephalus sceleratus, közismert nevén a gömbhalfélék családjába tartozó ezüst csikóhal hét példányát észlelték – írja a travelo.hu a helyi lapok tudósítására hivatkozva.

Az egyik csikóhalat 19 méteres mélységben fogták ki, és a rovinji Tengerkutatási Központba vitték. A hal egy rendkívül erős, tetrodotoxin nevű mérget tartalmaz, amely fogyasztása súlyos egészségügyi problémákat és halált is okozhat. A tetrodotoxin leginkább az ivarmirigyekben és a májban koncentrálódik, de jelen van a bőrben is. Becslések szerint 1-2 mg-os adag már halált okoz.

Ez a faj invazív természetű, a vándorló fajokhoz tartozik, amelyek a Vörös-tengerből, a Szuezi-csatornán keresztül hatolnak be a Földközi-tengerbe. Eredetileg ezek a halak az Indiai- és a Csendes-óceán trópusi területein élnek. Ragadozó természetük és természetes ellenségeik hiánya miatt ez a hal negatívan befolyásolja a biológiai sokféleséget, és veszélyt jelent a halászatra azáltal, hogy károsítja a halászhálókat, hogy zsákmányt szerezzen, csalit és horgokat tépjen.

Az ember számára a tetrodotoxin halálos, és akár 1200-szor mérgezőbb, mint a cianid.

Címlapról ajánljuk
Kalas Vivien: két oka is van, amiért a Fidesz nem ül be a Szuverenisták EP-frakcióba

Kalas Vivien: két oka is van, amiért a Fidesz nem ül be a Szuverenisták EP-frakcióba

A Mi Hazánk Mozgalom német, román, spanyol, görög, lengyel és szlovák pártokkal együtt alakíthat új, szuverenista frakciót az Európai Parlamentben. 90 politikusnak – köztük a magyar kormánypártok képviselőinek – azonban még mindig nincs saját csoportjuk az uniós törvényhozásban. Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének főreferense válaszolt az InfoRádió kérdéseire.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×