eur:
393.86
usd:
367.95
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Hszinhua kínai hírügynökség által közreadott kép a China Eastern Airlines kínai légitársaság Kunmingból Kantonba (Kuangcsou) tartó belföldi utasszállítójának darabjairól a lezuhanását követően a dél-kínai Kuanghszi tartományban 2022. március 21-én. A tragédiát követően folynak a mentési munkálatok, áldozatokról egyelőre nem közöltek híreket.
Nyitókép: MTI/AP/Hszinhua

Bezuhantak a Boeing részvényei a kínai tragédia után

Hatalmasat estek a Boeing repülőgyártó részvényei a kínai utasszállító tragikus hétfői balesete után. Előzetes adatok szerint a 737-es percek alatt esett le 10 ezer méteres magasságból és a pilóta az egyik pilóta az utolsó pillanatokban visszanyerhette eszméletét.

Az esetet állítólagosan megörökítő térkamerás videó szerint a kínai Boeing 737-800-as gép függőlegesen száguldott a föld felé, mielőtt becsapódott volna a Huanghszi tartomány-beli Vucsou város közelében. Az egész körülbelül három percig tartott.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a különösen megrázó tragédiát, amelyben 123 utas és 9 főnyi személyzet lelte halálát.

Légi szakértők szerint a zuhanás miatt fellépő G-erő miatt mindenki elvesztette az eszméletét, de az egyik pilóta néhány másodpercre magához térhetett, amikor megpróbálta egyenesbe hozni a gépet.

Ez sikerült, de csak 20-30 másodpercre, aztán folytatódott a zuhanás.

A mentőcsapatoktól származó információk szerint nincs jele annak, hogy bárki is túlélte volna a balesetet.

A China Eastern balesete után a légicég az összes ilyen gépének megtiltotta a felszállást. A repülőt – szokatlan módon - egy 7 órányi repülési múlttal rendelkező pilóta vezette, miközben a másodpilóta már 30 ezer órát repült. Volt velük növendék-pilóta is.

A Boeing 737-800 a kétes hírnevet szerzett 737 MAX elődje. (Ezt típust Kína és többtucat más ország betiltotta azt követően, hogy munkába állása után nem sokkal néhány hónap alatt két légikatasztrófát is elszenvedett, 346 ember halálát okozva).

A MAX esetében szoftverhibák és az engedélyeztetési folyamat hiányosságai játszottak közre.

A mostani kínai baleset után a Boeing-részvények hétfőn 10 százalékos eséssel nyitották a tőzsdei kereskedési napot, majd 3,6 százalékos mínuszban zártak.

Az amerikai Képviselőház közlekedési bizottsága egy jelentésben bírálta és a Boeinget és a Szövetségi Légügyi Hatóságot a MAX típus engedélyeztetetése kapcsán és azzal vádolta meg a gyártót, hogy döntő fontosságú információt tartott vissza az ellenőrzőszervtől és a pilótáktól és így „nem óvta meg az utazóközönség biztonságát”.

A most katasztrófát szenvedett típus ugyan nem 737 MAX volt, de a baleset így is kihatott a cég papírjaira. A becsapódás akkora tűzgömböt okozott, hogy kigyulladt a hegyoldal és a tüzet a NASA egyik műholdja is látta.

A személyzet rokonai hétfőn este megjelentek a China Eastern kunmingi irodáinál, majd utánuk a rendőrök is, akik elküldék az újságírókat.

A Boeing és a géptípust jóváhagyó Szövetségi Légügyi Hatóság is jelezte Kínának, hogy kész együttműködni a nyomozásban.

Hszi Csin-Ping kínai elnököt „sokkolta a baleset”, és azt mondta, hogy „minden erővel, a lehető leghamarabb tárják fel” a tragédia okát.

Kínának minden más országnál több 737-800-sa van – 1200 darab – és ha más légitársaságok is a földre parancsolják ilyen gépeiket, akkor az komoly fennakadásokat okozhat a belföldi forgalomban. A 737-800-as típus 1998 óta repül, 22 balesete volt, amelyben 612 ember halt meg.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×