eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások miatt tüntetnek Prágában 2022. január 9-én.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Cseh aggodalom az omikron árnyékában: ki fog dolgozni a kórházakban?

Csehország néhány régiójában, köztük Prágában is már túlsúlyba került az omikron vírusvariáns. Petr Smejkal epidemiológus szerint egy-két héten belül már az egész országon belül dominálni fog az omikron. A szakértő arra figyelmeztetett: noha az omikron enyhébb tünetekkel bír, mégis megtelhetnek betegekkel a cseh kórházak. Prágában vasárnap ezrek vonultak az utcára az idősek és egyes foglalkozások művelői számára kötelező koronavírus elleni védőoltás ellen tiltakozva.

Az előző, Andrej Babiš vezette kormány még december elején hozott rendelete alapján márciustól kötelezővé válhat Csehországban a védőoltás a hatvan év felettiek, az egészségügyi dolgozók, a szociális gondozók, a rendőrök, a tűzoltók és az orvostanhallgatók számára. A decemberben lezajlott kormányváltás után a Petr Fiala vezette új kabinet tagjai viszont már óvatosabban fogalmaznak. Marian Jurečka, az új kormány munkaügyi minisztere azonnal jelezte, hogy az új kabinet a kötelező oltásról szóló rendeletet el fogja törölni. „Egyes szakmákban indokolt lehet a kötelező oltás bevezetése, de egy korosztálynál semmiképpen” – jelentette ki Jurečka. A Fiala-kormány várhatóan február végéig jelenti be, hogyan döntött.

A bizonytalan helyzet miatt vasárnap több ezren vonultak az utcára, hogy a koronavírus elleni kötelező védőoltás ellen tiltakozzanak. A demonstrálók a prágai Vencel téren gyülekeztek, majd átvonultak a városon, s közben a „Szabadság vagy halál!”, „Az igazság győzedelmeskedik!” és az „Elegünk van!” jelszavakat skandálták. A szónokok kétségbe vonták a jelenlegi oltások hatékonyságát, elutasították a gyermekek beoltását és az arcmaszk viselését. Szombaton hasonló, de kisebb tüntetéseket tartottak több cseh városban, így Brnóban, Ustí nad Labemben, Olomoucban, Karlovy Varyban és České Budějovicében is.

A hatóságok várakozásai szerint a gyorsan terjedő omikron variáns lesz az országban a jövő héten a domináns változat. A fővárosban, Prágában már 50 százalékban van jelen az omikron az újonnan megfertőzöttek körében, de van olyan régió is az országban, ahol még nem ütötte fel a fejét az új variáns. Petr Smejkal epidemiológus szerint nem egyszerű kiszámítani, pontosan mikor fog dominálni az omikron, mert az óév végén is lassabb ütemben szorította ki a delta variánst, mint ahogy azt a szakemberek gondolták.

Az epidemiológus szerint azzal viszont számolni kell, hogy ismét sok lesz a fertőzött.

„Aztán már csak az lesz a kérdés, ki fog dolgozni a kórházakban”

– fogalmazott Smejkal.

A Nova televízió információi szerint a cseh kormány az úgynevezett munkahelyi karanténnal készül reagálni a kulcsszakmákban jelentkező munkaerőhiány fenyegetésére. Ez alatt azt értik, hogy a pozitív teszteredményt produkáló egészségügyisek és mentőszolgálatosok továbbra is dolgoznának, de az eddigieknél sokkal szigorúbb biztonsági feltételek mellett. Smejkal azt is megismételte, hogy az emlékeztető oltás kulcsfontosságú az omikron elleni védelemben. „Azok az emberek, akik tavaly márciusban már a második oltást is megkapták, jelenleg csak mintegy 35 százalékos védettséget élveznek. A megerősítő oltás ezt az arányt 70 százalékosra emeli” – véli a cseh szakember.

A 10,7 milliós cseh lakosságból 6,7 millió kapta meg a teljes oltási sort, több mint 2,8 millióan pedig már az emlékeztető, harmadik oltást is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×