eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Az áfa, a munkaerőhiány és Ausztrália "összeesküdött" a brit vendéglátóipar ellen

Nagy-Britanniában egyre több vállalati szektor kerül bajba a munkaerőhiány miatt. Az elmúlt hetekben a kevés kamionos miatt nem volt elég benzin, most a vendéglátó ágazat próbál dolgozókat magához vonzani – viszont őket ingyen jegyekkel csábítja a napfényes Ausztrália.

Megjelentek a sorok a dél-angliai benzinkutak előtt, ami jó hír, mert van miért sorban állni. A katonai sofőrök bevetése után már a kutak 86 százalékán lehet tankolni.

Közben azonban a figyelem egy másik válságra terelődik át: hatalmasat ütött a közel húsz hetes bezárást hozó pandémia a brit kocsmákon, éttermeken és szórakozóhelyeken. Majd amikor jött a fokozatos nyitás, beütött a „pingdémia” – amikor a hivatalos koronavírus-alkalmazás bejelzett a felszolgálóknak, és a tulajdonos rettenetére hazaparancsolta a dolgozókat, ha fertőzésgyanús ember közelében voltak.

Ez a szabályozás is immár a múlté. Mostanra viszont

stabilan betöltetlen minden hatodik vendéglátóipari állás,

ugyanis az EU-s állampolgárok közül azok, akik alacsonyabb bért is bevállaltak, a brexit és a gazdasági helyzet miatt elszállingóztak. A korábban „elveszik a munkahelyeinket” szlogent visszhangzó, alacsonyan képzett britek meg valahogy nem kapkodnak az állások után.

A megkérdezett brit vendéglátófőnökök 96 százaléka mondta azt, hogy nincs elég dolgozója; 76 százalékuk magasabb bérekkel csábítaná őket, és csak 18 százalék magabiztos abban, hogy jól megy a toborzás és a munkaerő megtartása.

A pánázsiai Wagamama étteremhálózat – ahol magyarok is dolgoznak – nem tud elég szakácsot felvenni. Az olcsóságáról ismert Weatherspoons pubhálózat esetében pedig „a fagyi visszanyalt”: Tim Martin, a hálózat főnöke a „kemény” brexit egyik legnagyobb támogatója volt, aki még a francia pezsgőt is kitiltotta a pubokból. A kocsmahálózatnak azonban masszív kárt okozott a pandémia: 2019-hez képest 39 százalékkal estek a bevételei, és egy év alatt megduplázta veszteségeit.

Martin júniusban már arról magyarázott egy BBC-s vitaműsorban, hogy

támogatná „a józanul liberális bevándorlást” és vízumrendszert

– holott korábban a brexitpárti migránsellenesek oldalán állt (a brit közbeszédben a legális európai munkavállalót és az illegális határátlépőt is migránsként emlegették).

A Weatherspoonnak a gondok ellenére sikerült 39 ezerről 42-re emelni alkalmazottai létszámát. Ezzel enyhült a nagyvárosokra nehezedő nyomás, sok vidéki körzetben viszont még mindig nincs elég dolgozója.

A bevándorlási törvények lazítását követelte a brit vendéglátósok vezető szerve, a UKhospitality főnöke, Kate Nicholls is, valamint azt is, hogy tekintsék át az ágazatra vonatkozó adószabályozást. Korábban a pandémia idejére 5 százalékra leszállított áfa már 12,5 százalék, és drágult sok cég számára az ingatlanbérlet is.

Nicholls szerint a brit vendéglátó-ágazat „törékeny állapotban van”, és az idegenforgalommal együtt „örökösen” alacsony áfára van szüksége a talpra álláshoz.

Közben pedig csábítja a dolgozókat a nyelvproblémát nem jelentő, de jobb életminőséget ígérő napfényes Ausztrália – ahol szintén nincs elég dolgozó. Az egyik vendéglátó cég 1000 dolláros ital- és ételbónnal, valamint ingyen repülőjeggyel akarja magához édesgetni a fiatal briteket, akiknek jelentős része nem akar visszatérni a vendéglátóiparba. Legalábbis otthon nem.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×