INFORÁDIÓ
2022. január 19. szerda
Márió, Sára

gálik zoltán

brit

london

üzemanyag

ellátási lánc

Járművek sorakoznak egy londoni benzinkút előtt 2021. szeptember 28-án. Az elmúlt napokban fennakadások voltak a lakosság élelmiszer- és üzemanyagellátásában Nagy-Britanniában, mivel a Brexit nyomán nincs elég kamionsofőr az országban. Sokan pánikvásárlásba és felhalmozásba kezdtek, néhány benzinkútnál óriási sorok alakultak ki. Grant Shapps brit közlekedési miniszter szeptember 25-én bejelentette, hogy ötezer külföldi kamionsofőr kaphat soron kívül átmeneti nagy-britanniai munkavállalási engedélyt, mindenekelőtt üzemanyag- és élelmiszerszállító teherautók vezetésére.

Szakértő: az üzemanyaghiány lehet, hogy csak az első brit probléma

A londoni kormány feltételeit nem akarják elfogadni a munkavállalók, amely így az ellátási láncok bénulásával is szembenézhet. Gálik Zoltán (Budapesti Corvinus Egyetem) szerint a boltok és a patikák a benzinkutakhoz hasonló képet is mutathatnak a közeli jövőben.

Becslések szerint százezer kamionsofőr hiányzik Nagy-Britanniából, ahol egyre nagyobb gondot okoz az áruk eljuttatása az üzletekbe. A brexit és a koronavírus-járvány negatív gazdaságai hatásai egyszerre jelentkeznek a szigetországban. Gálik Zoltánt, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint tehát nem helyzetről, hanem folyamatról lehet beszélni.

"A brexit és a pandémia következményei egyre inkább begyűrűznek a gazdaságba – mondta érdeklődésünkre –, és azokat a mikrofolyamatokat, amelyek a gazdaság alapját adják, veszélyeztetik. Ellátási láncok szakadtak meg a brexit miatt, és ezeknek a következményeit látja a brit kormány."

Úgy tudja, az üzemanyag-ellátottság tekintetében már a normalitás irányába haladnak a dolgok, de várható, hogy a következő hónapokban, években ugyanilyen helyzetek előállhatnak. Ismert, hetek óta egyre kevésbé elérhető az üzemanyag a brit kutakon, mivel az azt szállító kamionokat egyre kevésbé van, aki vezesse a közép- és kelet-európai munkaerő hiánya miatt, amit – mint arra Boris Johnson brit miniszterelnök egy hétvégi nyilatkozatában is utalt – az idézett elő, hogy ez a kör bírja a rendkívül nehéz munkakörülményeket és alacsony bért.

Ez utóbbira reagálva Gálik Zoltán leszögezte: ezt úgy hívják, hogy

szabad munkaerőpiac.

"Az unióban továbbra is megvan, de a britek már ezt nem akarták maguknak. A foglalkoztatottság egészen az egekben van, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék, vagyis majdnem teljes foglalkoztatottság van. Ha emlékszünk rá, hogy a brexit folyamán sokan a kelet-európai bevándorlókat okolták retorikai fogásként. Most viszont

a brit kormány által támasztott feltételek nem tetszenek a munkavállalóknak, ez pedig tovább gyűrűzik az ellátási láncokra, gondoljunk az élelmiszer- vagy gyógyszerellátásra

vagy az energetikai piac más területeire" – mutatott rá.

Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Kapcsolódó hang

Nem csak az üzemanyag-ellátás állhat le Nagy-Britanniában
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018