INFORÁDIÓ
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma

szlovákia

koronavírus

tesztelés

pcr-teszt

antigén alapú teszt

igor matovic

Egészségügyi alkalmazott antigén gyorsteszteket elemez egy nicosiai tesztközpontban 2020. november 18-án. Cipruson szúrópróbaszerűen végeznek lakossági teszteléseket a koronavírussal fertőzött személyek kiszűrésére.

Karácsonyig újabb országos tesztelések várhatnak a szlovákokra

Ahhoz, hogy az új típusú koronavírus-fertőzés napi esetszámát az ünnepekig 500 alá csökkentsék, nagyjából 7-11 millió antigéntesztre lesz szükség Szlovákiában. Szerdán az Európai Bizottság is arra kérte az európai uniós tagországokat, hogy a tél közeledtével általánosítsák az antigénalapú gyorstesztek alkalmazását. A szlovák kormánykoalíción belül közben ismét élesedik a vita. Igor Matovič kormányfő azt üzente liberális partnereinek, forduljanak egy másik országhoz a saját járványkezelési tervükkel, egy olyan országhoz, amelyiknek még nincs ilyen.

Igor Matovič miniszterelnök rámutatott, hogy a kitűzött cél eléréséhez a legfontosabb eszköz a tömeges tesztelés. Úgy véli, még kettő vagy három általános tesztelésre lesz szükség, ehhez pedig 7-11 millió teszt fog kelleni. A kormányfő indítványozta, hogy az új tesztek beszerzését a gazdasági minisztérium intézze. Úgy gondolja, hogy ki kell használni a tárca szabad kapacitásait.

Richard Sulík gazdasági miniszter, a liberális Szabadság és Szolidaritás párt elnöke azt mondta: nem érti a miniszterelnök javaslatát, a tesztvásárlás nem a gazdasági minisztérium hatáskörébe tartozik. Egyben felhívta a figyelmet, hogy

a koalíciós partnerek nem egyeztettek előre az antigéntesztek vásárlásának ügyében.

Nézeteltérés nemcsak az antigéntesztek beszerzéséről folytatott kérdésben alakult ki a két koalíciós pártelnök, Matovič és Sulík között, hanem a járvány országos kezelésének kérdésében is. Richard Sulík ugyanis bejelentette, hogy szakértők bevonásával saját tervet készít, és azt a következő napokban akarja ismertetni. Az elképzelés szerint nem országos intézkedéseket vezetnének be, a helyi járványhelyzettől függően azok eltérőek lehetnének az egyes régiókban. A járványgócokban szigorúbb intézkedések lennének, akár a lezárás is életbe léphetne, de a liberális gazdasági miniszter szerint ott, ahol kedvezőbb a helyzet, enyhébb korlátozások is elegendők.

A kormányfő válaszképp leszögezte, Szlovákia a járványügyi szakértők és a közegészségügyi szakemberek által elfogadott terv alapján jár el.

„Felesleges kitalálni azt, ami már ki van találva. Ha a liberálisok elkészülnek a tervvel, javaslom, hogy forduljanak vele olyan országhoz, amelyiknek még nincs ilyen, vagy amely elveszítette a járvány feletti ellenőrzést”

– reagált Igor Matovič. Azt mondta, bárki kijelentheti ebben az országban, hogy kigondol egy jobb tervet, „de ez itt nem valami játszótér, emberéletekről beszélünk, az idő pedig szalad”. A miniszterelnök szerint az országos antigén tesztelés hatalmas fegyver a koronavírus elleni harcban.

Az Európai Bizottság szerdán elfogadott nem kötelező érvényű ajánlásaiban is azt szorgalmazta, hogy a tagállamok a PCR-vizsgálatokon felül antigénalapú gyorsteszteket is végezzenek a vírus terjedésének megfékezése és a fertőzések kimutatása érdekében. Brüsszel közölte, hogy 100 millió eurót szán gyors antigéntesztek megvásárlására és azok kiszállítására a tagállamokba.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Katia Hrisztodulu

Kapcsolódó hang

Karácsonyig újabb országos tesztelések várhatnak a szlovákokra
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018