eur:
394.39
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Kék fénnyel világították meg a New York-i Empire State Building épületét 2020. október 8-án, John Lennon, a Beatles egykori brit popzenekar meggyilkolt tagja születésének 80. évfordulója alkalmából. John Lennon 1940. október 9-én született Liverpoolban.
Nyitókép: MTI/AP/Evan Agostini

Félnek az amerikaiak az elnökválasztás utáni állapotoktól

Közel háromnegyedük tart attól, hogy erőszak és lázongások következnek - derül ki egy közvélemény-kutatásból. Pártpreferenciák szerint van egy kicsi eltérés.

Az amerikai szavazók 72 százaléka mondta azt egy közvéleménykutatás szerint, hogy "különösen vagy komolyan aggódik amiatt, hogy a közelgő elnökválasztások után erőszak robban ki" - áll a JL Partner és az Independent brit lap közös felmérésében.

Donald Trump elnök és demokrata párti kihívója, Joe Biden támogatóinak több mint 70 százaléka van ezen a véleményen.

A Trump-táborba tartozók jobban aggódnak: 77 százalékuk válaszolt úgy, erőszak és lázongások robbanhatnak ki. Biden támogatóinak 73 százaléka mondta ugyanezt.

Az aggodalom alapja, hogy a válaszadók 68 százaléka szerint nem lesz elég egyértelmű a választások kimenetele - azaz a győztes nem ér el majd meggyőző többséget.

Trump elnök többször is kitért a válasz elől, hogy elfogadja-e majd az eredményt és garantálja-e a békés hatalomátadást.

Közben Hillary Clinton, Trump 2016-os riválisa a nyilvánosság előtt követelte Bidentől, hogy ne fogadja el a választási eredményt, ha az túl szoros lesz.

Az amerikai szavazók több mint kétharmada - 66 százalék - kételkedik abban, hogy a választás szabad lesz és mentes a külső befolyásolástól.

Az elnök többször is megjegyezte, hogy nem tartja biztonságosnak a postai szavazatokat.

Közben ellenfelei máris tüntetéseket terveznek arra az esetre, ha Trump nem fogadná el a végeredményt.

A Protect the Results - Védjük meg az eredményeket nevű koalíció azt állítja, hogy országszerte 250 tüntetésre mozgósíthatnak akár 10 millió amerikait. Érvelésük az, hogy nagyon aggasztó, hogy a hivatalban lévő elnök nem fogadhatja el a választási eredményt és nem biztosíthatja a békés hatalomátadást.

Egy jogvédő szervezet azért bírálta az elnököt, mert Trump a rendőrség vagy akár a Nemzeti Gárda bevetésével akarta megakadályozni a szavazással kapcsolatos potenciális bűncselekményeket.

"A rendőrség, a katonaság vagy önkéntesek kivezénylését és a választók megfélemlítését tiltják a szövetségi és az állami szintű törvények is” - fogalmazott a Brennan Igazságügyi Központ nevű szervezet.

Az Intelligencer portál két hete arról a kutatásról írt, amely szerint minkét nagy párt hívei elfogadák a választások utáni erőszakot.

A tanulmányt szokatlan módon a mindkét nagy politikai irányzathoz kötődő kutatók közösen készítették el. Mint közölték: tavaly észrevették, hogy egyre több válaszadó mondta azt:

"elfogadná a saját pártjától az erőszakot".

A felmérésből kiderült, hogy a magukat demokratának vagy republikánusnak tartó választók egyharmada gondolja úgy, hogy jogos lehet az erőszak saját pártjuk politikai céljai megvalósítása érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×