eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Szájmaszkos nő vág át Prága üres Fő terén 2020. március 16-án. A cseh kormány országos vesztegzárat rendelt el a március 16. és 24. közötti időszakra a koronavírus terjedésének megakadályozásáért, valamint lezáratott 21 észak-morvaországi települést. A csehországi fertőzöttek száma jelenleg 298.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

A csehek már a szilveszteri éjszakáról is minden fontosat eldöntöttek

Sem tűzijáték, sem fényjáték nem várja majd az újévet köszöntőket idén a cseh fővárosban. Az önkormányzat takarékossági okokra hivatkozva törli a szokásos attrakciót. A koronavírus-járvány okozta bevételkiesés 12-15 milliárd koronára, azaz mintegy 160-200 milliárd forintra tehető. Csehországban szeptember 1-jén a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban új védekezési szabályok lépnek életbe.

Prága a külföldi turisták egyik kedvenc közép-európai célállomása, a cseh fővárost évente 7-8 millió látógató kereste fel a pandémia előtt. A koronavírus-járvány azonban szinte a nullával tette egyenlővé a nemzetközi turizmust, ezt pedig jócskán megérezte az önkormányzat, amely most ott takarékoskodik, ahol tud.

A közel 200 milliárd forintnyi bevételkiesés miatt idén szilveszterkor biztos, hogy elmarad a hagyományos tűzijáték és fényjáték. Mindkét attrakció tömegeket vonzott az óév utolsó napján a városba. A prágai vár, a Hradzsin közelében, a Moldva bal partján elterülő Letná dombon és a folyón úszó hajókon megrendezett újévi látványosságot rendszeresen tízezrek tekintették meg.

A tűzijáték elmaradását legkevésbé az idősek és a házi kedvenceket tartók bánják, de

a jóval csendesebb és lényegesen környezetkímélőbb fényjátékot e két csoportba tartozók is szívesen követték volna idén is.

A korszerű fényjáték, amelynek keretében képeket vetítettek a cseh Nemzeti Múzeum Vencel téren álló történelmi épületére, mintegy három millió koronába került, jóval kevesebbe, mint a tűzijáték.

Fertőzés - rekordok, szigorítás

Csehországban egyébként múlt pénteken első ízben az ötszázat is meghaladta a napi megbetegedések száma.

Szeptember 1-jétől a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban új védekezési szabályok lépnek életbe. Az egészségügyi minisztérium hétfő este kiadott rendkívüli rendelete szerint ismét kötelező lesz az arcmaszk használata az egészségügyi és a szociális intézményekben, a hivatalokban, a tömegközlekedési eszközökön és a választási helyiségekben.

A szaktárca egy hete közölte, hogy az arcmaszkok viselete az iskolákban, üzletekben, fodrászatokban és más hasonló szolgáltatást nyújtó üzletekben, valamint az éttermekben is kötelező lesz. A most kiadott rendkívüli rendelet ezeket azonban már nem tartalmazza. Ugyanakkor pozitív Covid-19-teszt esetében

a kötelező karantén az eddigi két hétről 10 napra csökken.

Ez a rendelkezés azokra is érvényes, akik kapcsolatba kerültek a megfertőzött személyekkel.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×