eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Brit nemzeti színű zászlót fényképez egy férfi a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) folytatott vita előtt az Európai Parlament üléstermében, Strasbourgban 2019. január 16-án. Előző nap a brit alsóház 230 szavazat többséggel elutasította a  kormány és az Európai Unió közötti Brexit-megállapodást.
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Brexit: időprésbe került Brüsszel és London

Az Európai Parlament annak ellenére megkezdi a brexit-egyezmény ratifikálását, hogy Nagy-Britanniában egy parlamenti vokson már elbukott az alku. Közben Brüsszel arra figyelmeztetett: ha a britek szabályozatlan módon távoznak az Európai Unióból, akkor bevezetik a határellenőrzést az ír-északír határon.

Bár Nagy-Britanniában továbbra is heves vita folyik arról, hogyan lépjenek ki az Unióból és egyáltalán, kilépjenek-e, az Európai Unióban úgy veszik, hogy sínen van a folyamat.

A Európai Parlament például a jövő héten kezdi meg a Theresa May brit miniszterelnök és Brüsszel által megkötött brexit-megállapodás ratifikálását. Mindez annak ellenére történik, hogy az alku megbukott a brit parlamentben, azért mert a brit politika mélységesen megosztott egyrészt a kilépés módjának kérdésében, másrészt, hogy legyen-e újabb népszavazás a folytatódó EU-tagságról.

Az a furcsa helyzet állt elő, hogy az EU azt várja, hogy a britek eldöntsék és jelezzék: a Brüsszel szerint már véglegesített alku alapján távoznak-e vagy sem – Londonban viszont arról folyik a vita, hogy hogyan lehetne módosítani az egyezményt.

Kedden egy EU-szóvivő világossá tette: ha a britek szabályozatlanul és azonnal távoznak március végén, akkor elkerülhetetlen, hogy visszatérjen a határellenőrzés Írország és Észak-Írország között, ahol az észak-ír megbékélésről szóló egyezmény előtt őrtornyok, katonák és rendőrök ellenőrizték a forgalmat.

„Ha nincs alku, elég nyilvánvaló, hogy jön a kemény határ”

– mondta Brüsszelben Margaritisz Schinas bizottsági szóvivő.

Az ír kormány erre közölte: „nem fogadunk el ellenőrzött határt az Ír Szigeten... a brexittől függetlenül, a brit kormány (a több évtizedes észak-írországi konfliktust lezáró) Nagypénteki Egyezmény aláírójaként továbbra is köteles garantálni a békét, úgyhogy nem lesz határ”. A szóvivő arra is utalt, hogy

emiatt az ír kormány nem is készül szabályozatlan brit kilépésre.

Brüsszel és a brit kormányfő alkuja tartalmazza az ír határgaranciát, ami előírja, hogyha London és az EU a kilépés utáni két évben nem tud szabadkereskedelmi egyezményt kötni, ideiglenesen az Európai Vámunióban tartják Nagy-Britanniát, hogy elkerüljék az ellenőrzés felújítását az ír határon.

Közben az Európai Parlamentben zajló ratifikációs folyamatot Danuta Hubner lengyel képviselő, volt lengyel külügyminiszter és volt európai biztos valamint Guy Verhofstadt, a parlament brexit-ügyi felelőse felügyeli.

Ő azt mondta: a ratifikáció megkezdése fontos jelzés arról, hogy nincs lehetőség a kilépési egyezmény újratárgyalására. Csak a politikai nyilatkozatban lehet további, a briteket megnyugtató garanciákat adni – derült ki szavaiból.

„Nincs ellenünkre a jövőbeli szoros kapcsolat az EU és Nagy-Britannia között”

– tette hozzá.

A folyamat részeként az európai képviselők parlamenti vitákat tartanak, majd várhatóan megszavazzák a brexit-egyezményt. Ezt követően azt jóváhagyásra elküldik az Európai Unióban maradó 27 kormánynak.

Felmerült, hogy London kérvényezheti, hogy késleltessék a kilépését – Guy Verhofstadt szerint azonban ennek nincs túl sok értelme, ha nincs világos brit parlamenti álláspont arról, hogyan oldják fel a patthelyzetet. Brüsszelben arra is emlékeztetnek: ha június utánra tolnák a kilépést, akkor Nagy-Britanniában is európai parlamenti választásokat kell tartani.

Mint a Reuters megjegyzi: az európai parlament ülésén egyes képviselők azt mondták: ne késleltessék a brexitet a brit belpolitika miatt. A szigetországnak két hónapon belül távoznia kell és akkor az Európai Unió végre a saját ügyeivel foglalkozhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×