INFORÁDIÓ 
2019. február 24. vasárnap
Mátyás

csehország

andrej babis

bizalmi szavazás

ano

Prága, 2018. június 6. Andrej Babis cseh miniszterelnök, a tavaly októberi választáson győztes ANO mozgalom elnöke sajtótájékoztatót tart a prágai várban 2018. június 6-án, miután másodszor is kormányalakítási megbízatást kapott Milos Zeman államfőtől. Babis első, kisebbségi kormánya januárban megbukott, mert nem kapta meg a parlament bizalmát. A miniszterelnök és kormánya azóta ügyvezetőként irányította az ország ügyeit. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Cseh bizalmi szavazás - kérdőjelekkel

Közel kilenc hónap után szerdán bizalmat szavazhat a cseh képviselőház a Babiš-kormánynak, ám még mindig nem tudni biztosan, hogy ez megtörténik-e. A kabinetnek jelenleg 14 tagja van, de továbbra sincs meg, ki lesz a cseh külügyminiszter, az igazságügyi tárca vezetőjét pedig plágiummal gyanúsítják.

A szerdai bizalmi szavazás előtt Andrej Babiš aláírt a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjával egy egyezséget, amely arról szól, hogy a kommunisták kívülről támogatják az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt alkotta koalíciós szövetséget. A kormány így 108 képviselő támogatására tehet szert a 200 tagú képviselőházban, ami már elegendő számára a biztos többség elnyeréséhez. Andrej Babiš kormányfő már semmi akadályát nem látja annak, hogy a hosszú ideje tartó huzavona után a képviselőház végre bizalmat szavazzon a kormánynak.

Az viszont még mindig nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a szociáldemokraták részéről százszázalékos lenne a bizalom a kormány felé. „Ez egy jó felmérés lesz a számunkra, mert minden politikai tapasztaltunkat latba vetve sem tudjuk előre megmondani, miként fog viselkedni a kormányban a koalíciós partnerünk” – utalt az ANO mozgalommal való bizalmatlanság meglétére Martin Netolický, a ČSSD alelnöke.

A szociáldemokrata képviselők mindenesetre megígérték, hogy igennel voksolnak majd a bizalmi szavazáson. További kérdéseket vet fel azonban, hogy ki lesz a cseh külügyminiszter. Az igazságügyi tárca élére kinevezett Taťána Malát pedig plágiummal gyanúsítják.

A cseh közrádió Krónika című műsorának szerkesztői rántották le a leplet arról, hogy a miniszter mindkét szakdolgozata tulajdonképpen plágium, mert azok eredetijét az interneten is megtalálták. Malá azt ugyan elismerte, hogy szakdolgozataiban néhol elfelejtette feltüntetni a forrásanyagot, de a plágium vádját határozottan visszautasította. Ennek ellenére benyújtotta lemondását, amit Andrej Babiš kormányfő elfogadott. A miniszterelnök Malá helyére Jan Kněžíneket, a prágai Károly Egyetem jogtudósát jelölte az igazságügyi tárca élére.

Nyitókép: MARTIN DIVISEK

Kapcsolódó hang

Cseh bizalmi szavazás kérdőjelekkel
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018