eur:
394.7
usd:
370.19
bux:
65162.43
2024. április 19. péntek Emma

Most belenyúlt Moszkva a választásba vagy sem?

Amerikai hírszerzési vezetők nem támogatják a CIA megállapítását, hogy az orosz kormányhoz közel álló hackerek Donald Trump oldalán beavatkoztak az amerikai elnökválasztási kampányba.

Segítette Moszkva Donald Trump elnökké választását vagy sem? Még mindig – illetve ismét - ez a téma a tengeren túlon napokkal azelőtt, hogy az úgynevezett elektorok szentesítenék a milliárdos üzletember sokakat sokkoló választási győzelmét.

Az Obama-kormányzat szerint az orosz állam által támogatott hackerek beavatkozása a hétvégén került ismét a figyelem középpontjába, azt követően, hogy a Központi Hírszerzési Hivatal, a CIA is azt állította: Moszkva besegített abba, hogy ne Hillary Clinton nyerje meg az elnökválasztást.

Donald Trump nevetségesnek nevezte a vádat és feltette a kérdést: a hírszerzők miért nem a kampány idején kezdtek el tiltakozni? Azt is megjegyezte: „azok az emberek beszélnek, akik szerint Szaddam Husszeinnek tömegpusztító fegyverei voltak” – ezzel az iraki háború indokául szolgáló hamis információkra utalt.

A CIA megállapításait nem támogatja a Nemzeti Hírszerzési Hivatal Igazgatósága, az ODNI sem. Ez a 17 különböző amerikai hírszerző iroda felügyeleti szerve. Bár a hatóság nem vitatja a CIA megállapításait, azt mondja: nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy Moszkva Donald Trumpot próbálta meg pozícióba hozni Hillary Clintonnal szemben.

„Az ODNI nem azt mondja, hogy a CIA hibás értékelést adott, hanem hogy nem tudja bizonyítani az indítékot” – mondta egy neve elhallgatását kérő hírszerzési vezető.

A hírről beszámoló Reuters megjegyzi: az FBI, amelynek eljárási rendje olyan bizonyítékokat követel meg, amelyek a bíróságon is megállják a helyüket, szintén nem fogadta el a CIA elemzését.

Barack Obama távozó elnök kormányzata októberben vádolta meg először Moszkvát azzal, hogy kibertámadásokat hajt végre amerikai politikai szervezetek ellen. Obama most vizsgálatot indított.

A hackertámadások után kiszivárgott egyik kínos információ szerint a Demokrata Pártvezetés még a párton belüli előválasztások időszakában Hillary Clintont támogatta a rivális Bernie Sanders szenátorral szemben, holott semlegesnek kellett volna lennie.

A CIA szerint az a tény, hogy csak a demokratáktól ellopott információ került ki a kompromittáló adatokat publikáló WikiLeaks oldalra, alátámasztotta azt az elképzelést, hogy a hackerek a demokratákat akarták hátrányba hozni. Az ügynökség szerint ugyanis az internetes kalózok egyaránt feltörtek demokrata és republikánus szervereket.

Még a republikánus John McCain szenátor is – aki pedig rendszeresen bírálja Vlagyimir Putyint – azt mondta: az oroszok nyilvánvalóan betörtek, de nincs információ arról, hogy befolyásolni akarták volna a kampányt. McCain ugyanakkor kritizálta Donald Trump kiszemelt kabinetfőnökét, aki szerint republikánus oldalakat nem is próbáltak meg feltörni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×