eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke

Most belenyúlt Moszkva a választásba vagy sem?

Amerikai hírszerzési vezetők nem támogatják a CIA megállapítását, hogy az orosz kormányhoz közel álló hackerek Donald Trump oldalán beavatkoztak az amerikai elnökválasztási kampányba.

Segítette Moszkva Donald Trump elnökké választását vagy sem? Még mindig – illetve ismét - ez a téma a tengeren túlon napokkal azelőtt, hogy az úgynevezett elektorok szentesítenék a milliárdos üzletember sokakat sokkoló választási győzelmét.

Az Obama-kormányzat szerint az orosz állam által támogatott hackerek beavatkozása a hétvégén került ismét a figyelem középpontjába, azt követően, hogy a Központi Hírszerzési Hivatal, a CIA is azt állította: Moszkva besegített abba, hogy ne Hillary Clinton nyerje meg az elnökválasztást.

Donald Trump nevetségesnek nevezte a vádat és feltette a kérdést: a hírszerzők miért nem a kampány idején kezdtek el tiltakozni? Azt is megjegyezte: „azok az emberek beszélnek, akik szerint Szaddam Husszeinnek tömegpusztító fegyverei voltak” – ezzel az iraki háború indokául szolgáló hamis információkra utalt.

A CIA megállapításait nem támogatja a Nemzeti Hírszerzési Hivatal Igazgatósága, az ODNI sem. Ez a 17 különböző amerikai hírszerző iroda felügyeleti szerve. Bár a hatóság nem vitatja a CIA megállapításait, azt mondja: nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy Moszkva Donald Trumpot próbálta meg pozícióba hozni Hillary Clintonnal szemben.

„Az ODNI nem azt mondja, hogy a CIA hibás értékelést adott, hanem hogy nem tudja bizonyítani az indítékot” – mondta egy neve elhallgatását kérő hírszerzési vezető.

A hírről beszámoló Reuters megjegyzi: az FBI, amelynek eljárási rendje olyan bizonyítékokat követel meg, amelyek a bíróságon is megállják a helyüket, szintén nem fogadta el a CIA elemzését.

Barack Obama távozó elnök kormányzata októberben vádolta meg először Moszkvát azzal, hogy kibertámadásokat hajt végre amerikai politikai szervezetek ellen. Obama most vizsgálatot indított.

A hackertámadások után kiszivárgott egyik kínos információ szerint a Demokrata Pártvezetés még a párton belüli előválasztások időszakában Hillary Clintont támogatta a rivális Bernie Sanders szenátorral szemben, holott semlegesnek kellett volna lennie.

A CIA szerint az a tény, hogy csak a demokratáktól ellopott információ került ki a kompromittáló adatokat publikáló WikiLeaks oldalra, alátámasztotta azt az elképzelést, hogy a hackerek a demokratákat akarták hátrányba hozni. Az ügynökség szerint ugyanis az internetes kalózok egyaránt feltörtek demokrata és republikánus szervereket.

Még a republikánus John McCain szenátor is – aki pedig rendszeresen bírálja Vlagyimir Putyint – azt mondta: az oroszok nyilvánvalóan betörtek, de nincs információ arról, hogy befolyásolni akarták volna a kampányt. McCain ugyanakkor kritizálta Donald Trump kiszemelt kabinetfőnökét, aki szerint republikánus oldalakat nem is próbáltak meg feltörni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×